Pazin tijekom Adventa nudi pregršt prilika za druženje i zabavu svim generacijama; Pasaj, fermaj, kalmaj!

Sve na jednoj lokaciji, u Spomen domu i platou ispred njega te na Šetalištu Pazinske gimnazije, u Pazinu se ove godine kroz 25 dana Adventa u srcu Istre nudi preko 50 programa. 

U kreiranje sadržaja Adventa ponovo su se uključile gradske udruge i ustanove, lokalni ugostitelji i trgovci, Udruženje obrtnika Pazin, Pučko otvoreno učilište te lokalni organizatori događanja. Advent financijski podupiru Grad Pazin, Turistička zajednica Istarske županije i Turistička zajednica središnje Istre, sa zajedničkim ciljem da u srcu Istre građani i građanke, njihovi gosti i ostali posjetitelji uživaju u blagdanskom ugođaju i druženju.

„Ovo je vrijeme u godini kada se ljudi vole družiti i staviti „točku na i“  na ono što je iza njih,  s nadom da će sljedeća godina biti bolja. U tom duhu prijateljstva, druženja i veselja nastojali smo pripremiti program Adventa za sve uzraste. Stoga se zahvaljujem svima koji su kreirali sadržaj s ciljem da privuku ljude, da ih potaknu da se „izvuku“ van i dođu na druženje i zabavu, pa i da nešto nauče“, rekla je uvodno gradonačelnica Suzana Jašić na današnjoj konferenciji za medije predstavljajući program Adventa koji će se odvijati u Pazinu tijekom prosinca i siječnja.

Detaljnije je o samom programu govorila pročelnica Ureda Gradonačelnice Ranka Šepić, dok su svoj dio u koji su uključeni predstavili tajnica Udruženja obrtnika Pazin Alison Merlić  i tajnik ZSU Patrik Rabar koji je naglasak stavio na sportski dio programa

Advent u srcu Istre svoja vrata otvara 14. prosinca i traje do 7. siječnja 2024. godine.

Ove godine u ponudi će biti klizalište od 14. prosinca, te svirke svakoga vikenda, koncerti i mnoštvo drugih kulturnih, zabavnih i sportskih događanja. Proširena je i gastronomska ponuda uz samo klizalište, kao i ona lokalnih ugostitelja, a neizostavan je i doček Djeda Mraza te podjela poklona najmlađima. Sve će zaokružiti do sad izvrsno posjećen ispraćaj Stare godine u podne koji će nas uvesti u doček Nove godine u nekoliko pazinskih ugostiteljskih objekata.

Bogat program za najmlađe: u Pazin ove godine Djed Mraz stiže dva puta

Program  Adventa započinje u četvrtak, 14. prosinca s „2. Pazin kids Freez“, koji je prošle godine bio odlično posjećen.  Radi se o programu ceha frizera i kozmetičara Udruženja obrtnika Pazin koje okuplja pazinske frizerke i umjetnike koji će i ove godine ispunjavati sve dječje zahtjeve te plesti pletenice, sipati šljokice, raditi „ježić“ frizure te crtati blagdanske motive na licima naših najmlađih. Ove godine programu se taj dan pridružuje i Društvo Naša djeca Pazin koje će prigodnom radionicom doprinijeti dječjoj zabavi.

Udruženje obrtnika  Pazin se svake godine uključuje sa svojim aktivnostima i projektima u Adventu Središnje Istre pa su tako  i ove godine obrtnici pripremili tradicionalno druženje pred novu godinu, odnosno blagdansko druženje pazinskih obrtnika uz prigodni zabavni program.  U Pazinu zabava kreće već prve subote u mjesecu, 2. prosinca, pa pozivamo sve obrtnice i obrtnike  već ove subote 2.12.  u Pazinsku kavanu  od 21 sat na druženje obrtnika. Zabavljati će nas DJ LOKI i Frula bend, najavila je tajnica Udruženja obrtnika Pazin Alison Merlić.

Udruženje obrtnika Pazin se svake godine pobrine dati svoj doprinos uređenju nekog segmenta u Adventu u Središnjoj Istri, ove godine smo se pobrinuli ukrašavanju  obrtničkih prozora u njihovim radnjama u Ulici Veli Joze do Starog trga u Pazinu nabavkom istih lampica koje će obrtnici postaviti na svoje prozore, pa će ulica dobiti jedan lijepi ujednačen blagdanski dojam za vrijeme Adventa.

Tijekom cijelog trajanja Adventa najmlađi će moći sudjelovati u programima pazinskih udruga i ustanova, od prigodnih izrada božićnih ukrasa u Muzeju grada Pazina i Likovnoj galeriji Grada Pazina, do već tradicionalne Bajkomanije, koja će ovog prosinca obilježiti svoje 13. izdanje u organizaciji Gradske knjižnice Pazin.

Poseban program uoči blagdana Sv. Nikole, 6. prosinca pripremilo je Pučko otvoreno učilište Pazin koje ugošćuje lutkarsko – glumačka kazališnu predstavu za djecu Orašar i Mišonja, a koja će se prikazati u dvorani Istra s početkom u 18:00 sati.

Ove  godine Djed Mraz u Pazin stiže dva puta. Najprije će 15. prosinca u sklopu turneje po Hrvatskoj na glavni gradski trg svratiti kamion Djeda Mraza i počastiti najmlađe s prigodnom predstavom i poklonima koje je osigurala tvrtka Auto Hrvatska.

Na Advent u srcu Istre stiže, pak,  Djed Mraz u organizaciji Društva Naša djeca Pazin. Darivanje djece koja ne pohađaju vrtić održat će se uz pomoć vilenjaka 19. i 20. prosinca u Spomen domu.

Najmlađi su u fokusu događanja i tijekom jutra tog dana 20. prosinca kada će svoja pjevačka umijeća na pozornici uz klizalište u jutarnjim satima pokazati djeca vrtića „Olga Ban“ iz Pazina, dok će istog dana u 13:00 sati svoj glazbeni talent predstaviti i učenici i učenice Glazbenog odjela.

Uz predstave, radionice, dolazak Djeda Mraza te dječje utrke i kino projekcije za najmlađe, tu je i neizostavno klizalište. Na 150 m2 ledene plohe klizat će se svakog dana od 10:00 do 21:00 sat. Najam klizaljki, zaštite opreme i  dječjih pomagala za klizanje su besplatni, dok se klizanje naplaćuje 3 € za sat klizanja po osobi.

Također, tijekom trajanja Adventa, svake subote u jutarnjim satima uz klizalište će se održavati  prigodan dječji animacijski program, poput hodajućih animacija, maskota, mini koncerata te predstave Kunfeto na sam Badnjak. Krajem godine, 27. prosinca održat će se lutkarska radionica i predstava Puppeta, uz prigodne maskote, dok Klaun Marek 7. siječnja 2024. godine zaključuje program ovogodišnjeg Adventa u srcu Istre za najmlađe

Pazin svojim programom ponovno na mapi izlazaka: puno koncerta i svirki uživo

Za one starije, u neposrednoj blizini adventskih kućica i klizališta gdje će biti smještena bina, svakog petka i subote u popodnevnim i večernjim satima na programu su svirke uživo na otvorenom. Prosinačka zabava nudi i noćni izlazak kod lokalnih pazinskih ugostitelja koji pripremaju niz žanrovski različitih nastupa kojima će zabaviti i rasplesati sve generacije. Uz produženo radno vrijeme tijekom vikenda,  Gradska kavana Pazin će tijekom prosinca tako ugostiti Replay band, Lucky band, Ćao bend, DJ Krizu, Remix band, dok će na dočeku u podne posjetitelje već tradicionalno zabavljati lokalni majstori zabave The Frula band. Caffe bar Sax će tijekom prosinca nuditi svojoj publici poznate zvukove rocka za koje će se pobrinuti dua Neo Standby, Gig Ssavers te Damir, Feđa i Đemo. Živo će biti i u Caffe baru Club gdje  je na repretoaru u prosincu šarolika ponuda, od pub kviza i turnira u stolnom nogometu, do techno glazbe (Dj Backes Patric i Dj Driver) I novogodišnjeg partiya.

Na samoj pozornici, drugog dana Adventa, u petak 15. prosinca, nastupa DJ Kriza, dok će sljedećeg vikenda pozornicu zauzeti duo On air, Ljuna i Acustic ride. Zabava se nastavlj i nakon dočeka te se već prvog vikenda u novoj godini na pozornicu  penju DJ Deno i DJ Sword.

S nestrpljenjem sa svakako očekuje 31. prosinac kada će Pazinjane i njihove goste na dočeku Nove godine u podne zabavljat će rock band Electric ride, dok novogodišnje zabave nudi  Gradska kavana uz Frulu bend  i Caffe bar Sax gdje će nastupati Veco, Štrpa i gosti te Caffe bar Club.

U Spomen domu koncerti Jacquesa Houdeka i Batiffiace te Klape Cambi

Zanimljivo će biti i u Spomen domu. U veliku koncertnu dvoranu Pučkog otvorenog učilišta, u organizaciji Radio Istre, 16. prosinca stiže „gospodin glas“, Jacques Houdek, dok će voditelj koncerta biti višestruko nagrađivani voditelj, glumac i pjevač Mario Lipovšek Battifiaca. Koncert počinje u 19:30 sati.

U istu dvoranu ponovno dolaze i majstori dalmatinske pisme, Klapa Cambi koja će koncert održati u petak, 22. prosinca s početkom u 20:00 sati.

Uz navedeno, svoje tradicionalne i dobro posjećene Božićno – novogodišnje koncerte održat će i pazinske udruge: 9. prosinca Folklorno društvo Pazin s gostima i 23. prosinca Limena glazba Pazin, a 21. prosinca održava se priredba učenika i učenica Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin: “Kad bi svi…”.

Kreativne radionice, izložbe i kino projekcije

Za one koji žele nešto mirniju zabavu, omogućena je posjeta Muzeju Grada Pazina i Etnografskom muzej Istre i to najbolje četvrtkom u popodnevnim satima kada će zainteresirani moći sudjelovati u kreativnim radionicama izrade božićnih ukrasa. U spuštanju niz grad prema Kaštelu, moguće će biti i svratiti do Likovne galerije te razgledati njihovu izložbu umjetničkih radova, a pripremili su i razne radionice za male i velike na kojoj će se izrađivati vilenjačke kape, prigodni ukrasi od gipsa, vune…

Zainteresirani mogu uživati i kino projekcijama u četvrtak, 14. prosinca  s početkom u 19:30 sati kada je na rasporedu Medino božićno čudo, te u utorak, 19. prosinca kada će biti prikazan božićni film iznenađenja namijenjen cijeloj obitelji.

Sportski program

Prosinac i siječanj i ove godine prati sportski program. Početkom prosinca Pazin je domaćin 3. kola Istarske zimske lige u trčanju Powered by Plava laguna, dječja utrka kreće 3. prosinca u 10:00 sati dok je za odrasle natjecatelje start u 11:00 sati.

Tradicionalne su postale i Zimske igre na Pazinski, Ala! ZINPA!, koja je su na rasporedu 14. prosinca, dok je svake godine sve je brojnija zimska utrka Pahuljica u organizaciji Sportsko rekreativnog kluba Vita planirana za petak, 15. prosinca.

Završnica Malonogometne zimske lige Pazin održat će se 16. prosinca. Početkom nove godine košarkaši Košarkaškog kluba Pazin održati će međunarodni novogodišnji turnir radost dječjeg loptanja pod obručima.

Pozvani su svi zainteresirani koji traže dobar sadržaj i zabavu da dođu u Pazin i sudjeluju u predstavljenim programima. Grad Pazin će sve programe redovito najavljivati u medijima i putem društvenih mreža gdje će se iz tjedna u tjedan moći pratiti satnica i detaljnije najave svih sadržaja.