Poduzetnice i obrtnice s područja Pazinštine proslavile svoj dan

Od 2014. godine, 19. studenog žene u poduzetništvu obilježavaju svoj dan. To je dan kada poduzetnice diljem svijeta nastoje ukazati na specifične izazove s kojima se susreću i na važnost podrške kako njihov gospodarski potencijal ne bi ostao neiskorišten. Tim su povodom Razvojna agencija Srce Istre i Udruženje obrtnika Pazin 21.11. u popodnevnim  satima  odlučili okupiti poduzetnice i obrtnice s područja središnje Istre te im kroz neformalno druženje u prostorima Poduzetničkog inkubatora Pazin UP omogućiti da predstave sebe i svoje poslovanje, da se međusobno upoznaju te izmijene iskustva i kontakte.

Okupljenima su se obratile direktorica Razvojne agencije Srce Istre, Petra Pekica, i predsjednica Udruženja obrtnika Pazin, Karmen Gašparini. U svojem obraćanju osvrnule su se na specifičnosti puta koji žena, kao potencijalna majka, ima do svog ostvarenja na poslovnom, a posebno poduzetničkom planu, ali i na činjenicu da razne institucije danas prepoznaju te specifičnosti te nastoje osigurati potebnu podršku ženama koje se žele ostvariti kao poduzetnice ili obrtnice.

  • Ključno je da postoje mjesta kao što je ovaj Inkubator, ali i strukovna udruženja kao što je Udruženje obrtnika Pazin, koji će uvijek stajati na raspolaganju ženama kojima je potrebna podrška  na putu do otvorenja vlastitog poduzeća ili obrta. No, da bismo mi mogli odgovoriti na realne potrebe s terena, važno je da postoji dvosmjerna komunikacija – kazala je Pekica.

Mila Ćorić, predstavnica Agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije – HAMAG-BICRO informirala je prisutne o uslugama i podrškama koje agencija nudi poduzetnicama i obrtnicama. Daniela Drandić, poznata aktivistica za osnaživanje žena, zaokružila je cijelu priču izlaganjem o zelenom poslovanju koje se sve više nameće kao nužnost i potreba, odnosno kako poslovanje svoje tvrtke ili obrta što jednostavnije prilagoditi novim zahtjevima modernog, ekološki održivog tržišta. Tajnica Udruženja obrtnika Pazin Alison Merlić u svom predstavljanju,  informirala je prisutne o uslugama i projektima koje provodi  Udruženja obrtnika Pazin, kazajući pritom da je sa prisutnim obrtnicama u kontinuiranoj komunikaciji od njihovog otvaranja obrta i poslovanja, između ostalog povezanim putem informiranja sa pravodobnim informacijama putem e-maila koja su korisna za njihovo poslovanje, kao i praćenjem društvenih mreža i svih dostupnih komunikacijskih kanala koje pravodobno ažurira Udruženje obrtnika Pazin . Naglasila je da se u Udruženje obrtnika Pazin  mogu uvijek javiti putem svojih cehova ukoliko imaju neki problem koji se može kanalizirati prema jedinicama lokalnih samouprava ili drugim institucijama, a također se isto odnosi  za traženje savjetodavne pomoći  kod krovnih institucija Obrtničke komora Istarske županije i  Hrvatske obrtničke komore.

Podršku skupu izrazila je i gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić koja je inspirativnim govorom, ali i iskustvom bivše obrtnice, željela okupljenima dati dodatni vjetar u leđa.

Ovim događajem uspješno je probijen led u povezivanju lokalnih poduzetnica i obrtnica, odnosno odrađena je uvertira u priču jačanja lokalnog ženskog poduzetništva i osnaživanja poduzetnica i obrtnica, s čime Razvojna agencija Srce Istre i Poduzetnički inkubator Pazin UP planiraju nastaviti u skorijoj budućnosti. Raznolikost područja u  kojima djeluju, odnosno djelatnosti koje obavljaju jučer okupljene, pokazuje da na području Pazinštine više zaista ne postoje dijelovi gospodarstva rezervirani isključivo za jedan spol, odnosno da je čak i na ovako malom području moguće pronaći uspješne žene koje u zaista najrazličitijim granama gospodarstva kroje svoj poslovni put te osiguravaju svoje, ali i tuđa radna mjesta. 

Neformalno druženje nastavilo se uz degustaciju lokalnih proizvoda zahvaljujući poduzetnicima i obrtnicima koji su prepoznali važnost ovog događaja te ga podržali donacijom svojih proizvoda: Antica torte i kolači, Sirana Orbanić, Vina Anđelini, Ferenčić – proizvodnja bezalkoholnih pića te AZRRI – agencija za ruralni razvoj Istre.