Središnja Istra zajedničkim upravljanjem poduzetničkim inkubatorima želi poduprijeti mlade poduzetnike i obrtnike

Okupljanjem mladih poduzetnika, čelnih ljudi s područja središnje Istre, predstavnika potpornih poduzetničkih institucija te mladih zainteresiranih za pokretanje obrta ili poduzeća, započeo je projekt “Participativno upravljanje poduzetničkom infrastrukturom: mladi poduzetnici u dijalogu s donositeljima odluka”. 

– Cilj projekta je uključiti mlade poduzetnike sa šireg područja Pazinštine u zajedničko promišljanje postojećih i budućih poduzetničkih prostora na ovom području, kao i ispitati potrebe populacije mladih poduzetnika i obrtnika – kazala je Petra Pekica, voditeljica projekta i direktorica Razvojne agencije Srce Istre.

Iz tih razloga, do kraja 2024., na području Grada Pazina i susjednih općina provodit će se različite projektne aktivnosti, a u koje se naročito želi uključiti mlade poduzetnike i obrtnike (do 30 godina), donositelje odluka u lokalnoj zajednici, kao i sve mlade koji su zainteresirani za samozapošljavanje, odnosno otvaranje vlastitog obrta ili poduzeća. Organizirat će se lokalni susreti mladih poduzetnika i obrtnika s donositeljima odluka, posjeti poduzetničkim inkubatorima u Poreču, Puli i Buzetu te zajedničko predstavljanje različitih potpornih poduzetničkih institucija, a sve kako bi se osiguralo poticajnije okruženje za rast i razvoj gospodarstva središnje Istre.

Osim samih projektnih aktivnosti, predstavljeno je i djelovanje trenutno jedinog poduzetničkog inkubatora na području središnje Istre, poduzetničkog inkubatora Pazin UP, a predstavnici Grada Pazina te općina Sveti Petar u Šumi i Gračišće predstavili su i planove izgradnje i opremanja daljnjih poduzetničkih i inkubacijskih prostora na području tih jedinica lokalne samouprave. Tako nas u narednim godinama u Pazinu očekuje nadogradnja postojećeg inkubatora, koji će stvoriti uvjete za rast i razvoj različitih kreativnih industrija, inkubator u Svetom Petru u Šumi osigurat će prostore i proizvodne pogone za proizvođače i prerađivače autohtonih istarskih namirnica, a na području Gračišća izgradit će se inkubator koji će prvenstveno biti namijenjen poticanju rasta IT sektora na tom području.

– Svašta smo isplanirali, ideje su tu, ali želimo da one što više odgovaraju realnim potrebama s terena, i zato ste vi tu – rekao je načelnik Općine Gračišće, Ivan Jeromela, na kraju jučerašnjeg druženja te pozvao okupljene da se uključe u projektne aktivnosti.

Projekt partnerski provode Razvojna agencija Srce Istre, Grad Pazin, Udruženje obrtnika Pazin i Centar za mlade „Alarm“ Pazin, a podržavaju Hrvatski zavod za zapošljavanje (podružnica Pazin), Veleučilište u Rijeci (studij poduzetništva), Hrvatska gospodarska komora (županijska podružnica), Istarska razvojna agencija – IDA, Poduzetnički inkubator Poreč i Poduzetnički inkubator Verzi Buzet. Projekt u iznosu od 41.122,00 EUR sufinancira Europska unija iz programa Erasmus +, a provodit će se do kraja studenog 2024.