U Pazinu održana edukativna radionica „Popravi me: sitni popravci u domaćinstvu”

U utorak, 21. rujna 2021.  u pazinskom Spomen domu održana je edukativna radionica „Popravi me: sitni popravci u domaćinstvu“ u sklopu EU projekta „Nabava specijalnog komunalnog vozila od min. 14 m3 za odvojeno prikupljanje otpada“ trgovačkog društva Usluga d.o.o. Pazin.

Ova edukativna radionica druga je od tri  izobrazno-informativne aktivnosti planirane EU projektom nabave specijalnog komunalnog vozila koje naglašavaju važnost reda prvenstva gospodarenja otpadom, a koje su u skladu s horizontalnim politikama EU o održivome razvoju, ravnopravnosti spolova i nediskriminaciji te pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

U sklopu ove radionice izrađen je i informativni letak „Popravi, očisti, ponovno koristi“ o važnosti ponovne uporabe predmeta u svrhu sprečavanja nastanka otpada, a koji se tijekom radionice dijelio prolaznicima i zainteresiranom građanstvu.

Nakon kratkih uvodnih pozdrava Gradonačelnice Grada Pazina Suzane Jašić te Roberta Momića, predsjednika Obrtničke komore Istarske županije, u suradnji s Obrtničkom komorom Istarske županije i Udruženjem obrtnika Pazin u prvom dijelu radionice održano je uvodno predavanje Vesne Božac o prednostima i perspektivi koju pruža odabir strukovnog zanimanja, namijenjeno učenicima viših razreda osnovne škole Vladimira Nazora Pazin.

Koordinatorica za provedbu izobrazno-informativnih aktivnosti EU projekta Mateja Sinčić istaknula je kako je cilj radionice bio podizanje svijesti potrošača vezano uz izazov prekomjernog odbacivanja predmeta te aktivno promišljanje mogućnosti ponovne uporabe isluženih predmeta u svrhu sprečavanja nastanka otpada, smanjenja količine otpada i negativnih utjecaja na okoliš i ljudsko zdravlje.

Ipak, glavne zvijezde radionice bili su pazinski obrtnici koji su bili na raspolaganju zainteresiranom građanstvu i koji su svojim znanjem i vještinama nesebično pomagali i pokazivali kako sitnim popravkom i pravilnim održavanjem spriječiti prijevremeno odbacivanje isluženih predmeta  i produžiti im vijek trajanja.

Ivan Guštin (ELIN, obrt za pružanje savjeta o računalnoj opremi) predstavio je kako pomoću 3D printera sami sebi isprintati zamjenski dio kućanskog aparata ili namještaja te kako jeftino nadograditi i ubrzati starija računala i tako im produžiti korištenje.

Zajedno s učenicima osnovne škole Vladimir Nazor Pazin, krojačice Irena Vodopija (AMICA, obrt  za proizvodnju ostale vanjske odjeće po mjeri) i Spomenka Vrbica (KRPICA, obrt za proizvodnju i prepravke odjeće) pokazale su kako od starije pamučne majice napraviti zaštitnu masku za lice a od iznošenih traperica simpatičnu pernicu i privjesak za ključeve.

Za sva pitanja vezana uz pravilno održavanje manjih kućanskih aparata te dvojbi oko popravka aparata izvan garantnog roka tu je bio obrtnik Branko Runko, a za sve ljubitelje bicikle Sandi Hek (BIČIKLETA, obrt za popravak bicikla) demonstrirao je kako pravilno napumpati, zakrpati i zamijeniti gumu na biciklu.

Na radionici sudjelovale su i 3 vrtićke skupine dječjeg vrtića Olga Ban Pazin, dvije skupine rane dobi („Sovice“ i „Pačići“) i jedna skupina vrtićke dobi („Krijesnice“) koje su zajedno s odgajateljicama izrađivale igračke od otpadne ambalaže, a u posjetu bila su djeca vrtićke skupine „Zujalice“.

Istovremeno u holu Spomen doma predstavila se i Razvojna agencija Srce Istre koja osim što upravlja poduzetničkim inkubatorom Pazin UP, organizira edukacije, planira i provodi projekte povezivanja poduzetnika na području Pazinštine.

U popodnevnim satima uslijedio je i razgovor s građanima i širom javnosti naziva „Pobuni se, popravi!“ na kojem su gostujući predavači predstavili inovativna rješenja i načine sprečavanja prijevremenog odbacivanja predmeta te primjere dobre prakse u Istri.

U goste su nam stigli predstavnici udruge „Zelena Istra“ iz Pule koji su predstavili nedavno otvorenu radionu „ReGeppetto“ – prostor u kojem građani mogu besplatno popraviti predmete i uređaje po “uradi sam” principu te objasnili na koji su način došli do uspostave takvog prostora, na koji su način prikupili sredstva, koliko je trajao proces uspostave te koji su im planovi za budućnost. Ivan Guštin osvrnuo se na izazove prijevremenog odbacivanja računala te prednosti obnovljenih rabljenih (refurbished) računala, a Branko Runko objasnio je najčešće kvarove manjih kućanskih aparata te objasnio kako im produžiti vijek trajanja u odnosu na jamstveni rok.

 

Provedba projekta doprinosi unaprjeđenju sustava gospodarenja komunalnim otpadom kroz povećanje odvojenog sakupljanja otpada i posljedično smanjenje količina otpada koji se odlaže na odlagališta, odnosno doprinosi zaštiti okoliša i održivosti resursa.

Dodatno, zahvaljujući ovom europskom projektu i povećanjem tehnoloških kapaciteta davatelja javne usluge osigurat će se podizanje kvalitete javne usluge i povećati količina odvojeno prikupljenog otpada na području davatelja usluge (Grad Pazin i Općine Karojba, Cerovlje, Gračišće, Lupoglav, Motovun, Sveti Petar u Šumi i Tinjan).

Naziv projekta: „Nabava specijalnog komunalnog vozila od min. 14 m3 za odvojeno prikupljanje otpada“

Naziv korisnika: Usluga d.o.o. za obavljanje komunalnih djelatnosti, Pazin

Ukupna vrijednost projekta: 1.408.182,17 HRK

Iznos koji sufinancira EU: 1.113.133,08 HRK

Razdoblje provedbe projekta: od 17.02.2021. do 17.05.2022. godine

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda, Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“