Završna konferencija projekta USEGP

Objavljeno: 19.04.2016

Pazin, 18. travnja 2016. — U Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile održana je završna konferencija EU projekta Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta – USEGP, čija je provedba trajala 12 mjeseci. 
Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1.042.419,00 kuna, a projekt je u ukupnom iznosu financiran bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013.
Provedba projekta trajala je 12 mjeseci, zaključno do 23. travnja 2016. godine. U provedbi projekta sudjelovali su Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin, kao nositelj projekta, i projektni partneri labinska, Srednja škola Mate Blažine, Grad Pazin i Udruženje obrtnika Pazin.

U uvodnom dijelu konferencije, u ime domaćina, obratio se ravnatelj škole, profesor Josip Šiklić. Konferenciji su prisustvovali gđa. Patricia Smoljan, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, gđa. Marija Ivić Kačan, voditeljica Odjela za prosvjetu, kulturu, informiranje, šport i tehničku kulturu Ureda državne uprave Istarske županije, predstavnici partnera u projektu, profesori elektrotehničke struke labinske srednje škole Mate Blažine, gđa. Maja Stranić Grah, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun  Grada Pazina i g. Ivan Zrinšćak, predsjednik Udruženja obrtnika Pazin.

U sklopu programa konferencije prisutnim gostima, nastavnicima dviju partnerskih škola, učenicima škole i predstavnicima gospodarskog sektora predstavljeni su svrha  projekta, provedene aktivnosti te glavni rezultati projekta postignuti tijekom provedbenog razdoblja. U prezentaciji rezultata po projektnim elementima prisutnima su se obratili voditeljica projekta i profesori elektrotehničke grupe predmeta te vanjska konzultantica u području obrazovanja koja je nastavno osoblje dviju partnerskih škola vodila kroz razradu školskog kurikuluma iz elektrotehničke grupe predmeta.

Glavni rezultati projekta, koji su predstavljeni na konferenciji, jesu izrađen djelomični standard zanimanja, djelomični standard kvalifikacija, unaprijeđen kurikulum iz predmeta Radioničke vježbe za 2. razred smjera Tehničar za elektroniku, priprema i tisak priručnika za primjenu SMD tehnologije za potrebe nastavnika i učenika dviju partnerskih škola, uređenje i opremanje učionice za provođenje praktične nastave, edukacije iz razvoja poduzetničkih vještina i upravljanja projektima za nastavno osoblje i projektne partnere i studijska putovanja profesora elektrotehničke struke pazinske škole u svrhu upoznavanja inozemnih primjera dobre prakse.

U završnom dijelu konferencije prof. Gorana Družeta, ispred radne skupine, predstavila je provedene izvannastavne aktivnosti učenika elektrotehničke struke koji su sudjelovali na predavanjima o osnovama poduzetništva i upravljanja projektima te, po završetku edukacije, sudjelovali na natjecanju u izradi poslovnog plana odnosno projekta. Na natjecanju je sudjelovalo 20 učenika elektrotehničkog smjera dviju partnerskih škola. Na konferenciji su predstavljeni rezultati natjecanja, a pobjednička grupa učenika iz 4.E4 iz pazinske škole prisutnima je predstavila svoj originalni poslovni plan pod nazivom ‘Lider – Parking’. U okviru završne konferencije održan je 1. Sajam poslodavaca elektrotehničke struke, na kojem su predstavnici obrta i trgovačkih društava s područja Pazinštine, Labinštine i Poreštine imali priliku predstaviti svoje djelatnosti učenicima škole. Sajam je organiziran s ciljem pokušaja približavanja gospodarskog sektora učenicima i nastavnom osoblju škole u cilju razvoja sinergije i bolje pripremljenosti učenika za realne potrebe tržišta rada.

Više informacija o provedbi i sudionicima projekta USEGP dostupno je na http://www.gssjd.hr/eu-projekt/usegp/.

1_Sajam poslodavaca elektro_struke (2) 1_Sajam poslodavaca elektro_struke Zavrsna konferencija-2 Prezentacija najboljeg rada sa skolskog natjecanja Profesori elektro aktiva s ucenicima Sudionici projekta