HACCP vodiči za pekarstvo, ugostiteljstvo, slastičarstvo i trgovinu

Objavljeno: 25.10.2011

U Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije na Rijeci 20. listopada 2011. predstavljeni su Vodič dobre higijenske prakse za pekarstvo i HACCP vodič. Vodiči su izrađeni uz  suradnju Hrvatske obrtničke komore i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije.   U predstavljanju vodiča sudjelovali su Ružica Vazdar, načelnica Odjela za hranu pri Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, mr.sc. Đana Pahor, voditeljica Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Ivica Štambuk, šef Odjela za organizaciju rada cehova Hrvatske obrtničke komore i Stipe Karaula, načelnik Odjela za Istru i primorje Uprave za sanitarnu inspekciju.

Poznato je kako prema Zakonu o hrani NN 46/07 i Pravilniku o higijeni hrane NN 99/07, obveza uspostave načina poslovanje prema načelima HACCP-a teče od 1. siječnja 2009.

Vodič za pekarstvo je pozitivno ocijenjen od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, te se smatra nacionalnim vodičem primjenjivim u sektoru pekarstva.

Subjekti koji su u poslovanju s hranom uspostavili sustave samokontrole temeljene na načelima HACCP sustava iz članka 5. Pravilnika o higijeni hrane (Narodne novine 99/07) i članka 51. Zakona o hrani (Narodne novine 46/07), u skladu s odredbama ovog Vodiča ispunili su zakonske obaveze navedenih odredbi.

Prema informacijama iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi pekarima se ostavlja rok od tri mjeseca za prilagodbu svog poslovanja u skladu s načelima HACCP sustava. Nakon toga počev od 15. siječnja 2012. godine sanitarna inspekcija će nadzirati rad pekara uz primjenu propisanih sankcija za one koji ne ispunjavaju propisane obveze.

 

U pogledu primjene HACCP načela u poslovanju u ugostiteljstvu, obratite pažnju na priloženi dopis i namjeru ministarstva da intenzivnije provodi kontrolu u sektorima gdje vodiči već postoje ili subjekti sami imaju uveden HACCP.

 

Za područje trgovine i slastičarstva očekujemo uskoro pozitivnu ocjenu ministarstva i također barem tromjesečni rok za prilagodbu.

” HACCP vodic za pekare objavljen je na Internetu, www.hok.hr na Cehovi. Papirnato za kopiranje upitati u udruzenje obrtnika ili komoru.”

Evidencije pekarstvo
Planovi pekarstvo
Tablice pekarstvo
HACCP za pekarstvo
Vodič dobre hig. prakse za pekarstvo
Raspodjela subjekata po riziku