Vlada najavila ukidanje upotrebe pečata

Objavljeno: 05.05.2016

Ukidanje pečata jedna je od reformskih mjera kojima se uklanjaju barijere poslovanju, najavio je predsjednik Vlade Tihomir Orešković na sjednici Vlade 4. svibnja.

Ukidanje upotrebe pečata iz poslovne prakse, pojasnio je ministar gospodarstva Tomislav Panenić, doprinijet će modernizaciji poslovnih procesa i poboljšanju usluga tijela državne uprave prema građanima i jedan od preduvjeta modernizacije sustava državne i  javne uprave, a također i nastavak izgradnje elektroničkih usluga i prema građanima i poslovnim subjektima. Implementacijom ove mjere predviđene su višestruke uštede u javnom i privatnom sektoru u procedurama koje u praksi zahtijevaju upotrebu pečata. „Samo mjerenjem administrativnog rasterećenja na primjeru ukidanja za pokretanje poslovanja je utvrđeno da bi se uštedjelo 5 milijuna i 974 tisuće kuna“, istaknuo je ministar. Također, osniva se Radna skupina za praćenje provedbe reformske mjere ukidanja upotrebe pečata.

Usvajanjem Zaključka Vlade o ukidanju upotrebe pečata, ostvaraju se preduvjeti za daljnje radnje koje uključuju usvajanje prijedloga izmjena zakona i stupanja na snagu istih u kojima se ukida obveza upotrebe pečata.

Prema prikupljenim podacima iz izvještaja Doing Business Svjetske banke za 2017. godinu, u postupku Pokretanja poslovanja, od svih članica Europske unije, pečat uz Republiku Hrvatsku još jedino koriste Irska i Grčka, što govori u prilog nužnosti provođenje mjere kao jednog od preduvjeta modernizacije sustava državne i javne uprave te nastavku izgradnje elektroničkih usluga prema građanima i poslovnim subjektima.