VAŽNO ZA IZNAJMLJIVAČE!

Objavljeno: 28.05.2014

U nastavku obavijest Turističke zajednice Grada Poreča i Udruženja obrtnika Poreč. Potaknuti mnogobrojnim prigovorima i nezadovoljstvom koje se stvorilo među našim iznajmljivačima, dana 29. travnja 2014. godine zatražili smo službeno pojašnjenje od strane Ministarstva turizma, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravlja u svezi naplate potvrde o zdravstvenom stanju za privatne iznajmljivače.

Zakonska obveza iznajmljivača da svake godine u mjesecu travnju pribavi zdravstvenu potvrdu liječnika opće prakse je poznata i prihvaćena. Činjenica koja je dovela do velikih nezadovoljstva među privatnim iznajmljivačima je ta da neki liječnici naplaćuju potvrde, a neki ne.

Do iznajmljivača su pristizale oprečne informacije i to od strane institucija koje bi trebale imati zajednički stav jer su direktno involvirane u ovu problematiku.
U dopisu smo zamolili službeni stav, kako bismo otklonili sve nesporazume i kriva tumačenja.
Službeni odgovori Ministarstva turizma i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje stigla su 26. lipnja 2014. godine.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odgovorio je da se izdavanje zdravstvenih potvrda za iznajmljivače sobe i apartmana od strane izabranih liječnika opće/obiteljske medicine NE NAPLAĆUJE, te da će o tome obavijestiti svoje ugovorne partnere te područne službe i regionalne urede Zavoda.

Ministarstvo turizma nas je obavijestilo da rade na ukidanju obveze ishođenja potvrda za iznajmljivače o ispunjavanju zdravstvenih uvjeta , ali obveza je još uvijek na snazi.

Koristimo priliku da Vam poželimo uspješnu nadolazeću turističku sezonu.

Zahvaljujemo unaprijed na razumijevanju i suradnji.

Ub-396-Zdravstvene-potvrd