Udruženje podržalo zaštitu „Pazinskog cukerančića“- pošaljite svoj recept!

Objavljeno: 17.02.2016

Cukerančić, tradicionalna istarska slastica najčešće vezana uz vjenčanja, krštenja, pričesti i krizme te ostale obiteljske svečanosti na putu je očuvanja od zaborava, a postupak zaštite i vrednovanja ove namirnice, mogao bi je odvesti (kao nedavno Dalmatinski pršut), do nacionalne i EU razine. Ova ukusna i zanimljiva pazinska slastica – na ideju članica LAG-a Središnja Istra Davorke Šajina iz Agroturizma Ograde i Alide Vadanjel iz obrta Antica te uz podršku Udruženja obrtnika Pazin, Grada Pazina i Etnografskog muzeja Istre – kreće u pravcu zaštite i marketinškog vrednovanja.

Početna istraživanja u sklopu inicijative, koja se nastavljaju i dalje, pokazala su kako postoje određene razlike u recepturi i načinu izrade cukerančića diljem Istre.

Tako se na području Pazina ili središnje Istre tradicionalno u izradi cukerančića koristi amonijak umjesto praška za pecivo ili sode bikarbone.

Pečene cukerančiće umače se u vino – malvaziju i krupni šećer.

U ostalim dijelovima Istre, cukerančići se ponegdje umaču u rakiju i šećer u prahu.

Pazinski cukerančići mogu se prepoznati po svom karakterističnom, razgranatom obliku.

Udruženje obrtnika Pazin poziva sve koji žele podijeliti svoj tradicionalni recept za cukerančiće da kontaktiraju web stranicu http://lag-sredisnjaistra.hr, i jave se na e-mail kontakt roberta@lag-sredisnjaistra.hr ili na tel. +385(0)91-6051-531.

Pazinski se cukerančić mogao kušati i u Domu branitelja u Puli, na otvorenju 23. gospodarske izložbe Histria u organizaciji HGK – Županijske komore Pula (regionalexpress.hr / ipazin.net / HOK).