Sudjelovanje HOK-a u aktivnosti transnacionalne suradnje: Internacionalizacija i inovativne prakse u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u Španjolskoj – slučaj Baskije

Objavljeno: 04.12.2019

Transnacionalna aktivnost (Transnational Cooperation Activities – TCA) u obliku studijskog putovanja održana od 25. do 28. studenog 2019. godine u Baskiji, Španjolskoj imala je za cilj upoznavanje s inovativnim praksama i internacionalizacijom u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u regiji Baskija.

Organizator studijskog putovanja bila je španjolska nacionalna agencija nadležna za programe Europske unije i mobilnost Sepie u suradnji s baskijskim ministarstvom nadležnim za strukovno obrazovanje. U okviru studijskog putovanja predstavljen je sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u regiji Baskiji s posebnim naglaskom na inovativne prakse, internacionalizaciju i suradnju s gospodarstvom. Organizirani su posjeti strukovnim školama, centru za istraživanje i primjenu inovacija u području strukovnog obrazovanja TKNIKA i poduzeću Petronor.

Na TCA aktivnosti sudjelovali su predstavnici jedanaest različitih zemalja Europske unije, a među njima i predstavnica Hrvatske obrtničke komore Mirela Franović, savjetnica za obrazovanje u obrtništvu i organizaciju ispita. Ostali predstavnici iz Hrvatske bili su: Antun Kovačić, ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek, dr.sc. Josip Burušić, voditelj Centra za istraživanje znanja, obrazovanja i ljudskog kapitala Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i Dinko Mihaljević iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije.
Osim upoznavanja sa sustavom strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u regiji Baskija, sudionici su imali priliku uspostaviti nove kontakte i razmijeniti iskustva u području inovativnih praksi i internacionalizacije, a u svoje zemlje su se vratili s idejama za unaprjeđenje vlastitih sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Aktivnosti transnacionalne suradnje predstavljaju suradnju između nacionalnih agencija koje provode program Erasmus+. Putem međunarodnih aktivnosti pruža se potpora kvaliteti pripreme i provedbe projekata potencijalnim i postojećim korisnicima programa.

izvor: HOK