Štetne tvari (PAH) na dimljenim mesnim proizvodima

Objavljeno: 08.09.2014

Zagrebu će se 11. rujna 2014. u HOK-u, Ilica 49 u 9 sati, održati sastanak na temu: Sušeni mesni proizvodi, štetne tvari (PAH) na dimljenim mesnim proizvodima,na kojem će predstavnici Ministarstva zdravlja dati upute kako postupati iduće tri godine, dok traje odgoda primjene određenih granica štetnih tvari na sušenim mesnim proizvodima. Trajanje ne duže od 2 sata.

Primjerice, ako se u Slavoniji suši slanina na tradicionalni način, ali takvim postupkom prelazi dopuštene granice štetnih tvari, potrebno je kroz ove tri godine pratiti udjel štetnih tvari i dokumentirati da se udjel  štetnih tvari ne može smanjiti. U tom slučaju, postoji mogućnost da se za takav proizvod generalno dopusti  i veća količina štetnih tvari. Svakako je nužno pratiti udjel štetnih tvari i obrazložiti nemogućnost postizanja traženih vrijednosti iz Uredbe.

Obzirom da su se u provedenom ispitivanju kao problematični pokazali područje sjeverozapadne Hrvatske, istočni dio, Slavonija, a manje su to bili južni dijelovi i sve uz Jadran, apeliramo na proizvođače iz navedenih  područja da pokušaju sudjelovati na sastanku kako bi pravovremeno dobili adekvatne inforrmacije.

Prijavu za sudjelovanje

molim poslati na mail ivica.stambuk@hok.hr ili faks 01 4846610 do 10.rujna 2014. do 14 sati.
Tekst prijave :
” Prijavljujem se za sudjelovanje na sastanku 11.9.2014., Suhomesnati proizvodi-štetne tvari, ime, prezime, adresa, mob. “