Prijavite svoje sudjelovanje na 5. Međunarodnoj konferenciji “ARS – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom“

Objavljeno: 30.09.2014

Hrvatska obrtnička komora organizira 5. Međunarodnu konferenciju “Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave pravosuđa s gospodarstvom“ kojom se obilježava i 15 godina rada Suda časti HOK-a i 10 godina rada Centra za mirenje pri HOK-u.

Ovaj već tradicionalni skup na temu medijacije (mirenja) i drugih vrsta alternativnog rješavanja sporova i edukativne radionice za obrtnike i poduzetnike  održat će se 21. i 22. listopada 2014. godine u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika u Zagrebu, Ilica 49, s početkom u 9,00 sati.

Prvoga dana konferencije sudionicima će se obratiti stručnjaci iz Francuske, Mađarske, Austrije, Češke, Slovenije, Nizozemske i Hrvatske. Oni će govoriti o programu sudu pridružene medijacije u  Austriji, zadnjim novostima o medijaciji u Sloveniji, medijaciji u Francuskoj, legislativi i praksi na područje medijacije i ARS-a u Češkoj te medijaciji u Mađarskoj.

Na konferenciji će biti predstavljena osobna iskustva medijatora iz Austrije, Nizozemske i Slovenije koji se medijacijom bave kao osnovnom ili dodatnom profesijom u različitim područjima:

– medijacija kao (dodatna) profesija – iskustva iz prve ruke

– usluge medijacije kao dio konzultantskih usluga za poduzetnike

– usluge obiteljske medijacije – primjeri iz Slovenije

– profesija medijator – europska i hrvatska legislativa.

Sucima sudova za mladež, djelatnicima centara za socijalnu skrb, predstavnicima Državnog odvjetništva RH mogla bi biti zanimljiva tema medijacija u kaznenim postupcima protiv maloljetnika i obiteljska medijacija. Također, bit će predstavljene mogućnosti medijacije u javnoj nabavi, medijacije s kreditorima, kao i medijacije s podizvođačima.

Prvoga dana bit će zanimljivo čuti informacije o aktualnoj europskoj legislativi na području alternativnog rješavanja potrošačkih sporova i sudskoj praksi Europskog suda pravde (klauzule o rješavanju sporova), a bit će riječi i o obvezama Hrvatske da  implementira europske direktive o ARS-u u potrošačkim sporovima.

Novost u programu drugoga dana konferencije bit će održavanje triju edukativnih radionica o aktualnim temama – obveze po Zakonu o zaštiti potrošača (prekršajne sankcije), ovrha na računu (vjerodostojna isprava, dostava, troškovi, prigovor, ispravci, novi Zakon) te dostupni izvori financiranja – banke, HAMAG BICRO, HBOR, gradovi, županije, MINPO RH i EU fondovi.

Pokrovitelji konferencije su predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović, Ministarstvo poduzetništva i obrta RH, Ministarstvo gospodarstva RH i Ministarstva pravosuđa RH.

Na konferenciji će se dodijeliti i priznanje sucima Suda časti HOK-a za njihov dugogodišnji doprinos razvoju i ugledu Suda časti Hrvatske obrtničke komore.

U privitku dostavljamo program konferencije i prijavnicu. Ove godine imate i mogućnost da se prijavite samo za jedan dan konferencije, ovisno o Vašem interesu.

Molimo da sudjelovanje na konferenciji potvrdite najkasnije do 16. listopada 2014.g. dostavom popunjene prijavnice. Popust na ranu prijavu do 9. listopada  2014. Godine.

Dostava potvrde putem  telefaksa na br. 01/ 4806-629 ili na e-mail: sud-casti@hok.hr ilimirenje@hok.hr

Preuzeto: www.hok.hr