Poziv na prezentaciju projekta posebnog standarda „HRVATSKA AUTOHTONA KUHINJA“

Objavljeno: 08.07.2011

Nakon što je objavljen Pravilnik o utvrđivanju posebnog standarda “Hrvatska autohtona kuhinja“ kojim se po prvi puta utvrđuje što su autohtona hrvatska jela čime je i postavljen temelj za brandiranje hrvatske kuhinje i restorana kao jednog od vodećih aduta hrvatskog turizma, te iznimno pozitivne povratne reakcije od strane struke i potrošača, ovim putem vas pozivamo na prezentaciju projekta, koja će se održati u četvrtak, 21.07.2011. s početkom u 12,00 sati u Domu obrtnika Poreč u Poreču, Partizanska 5A.

Na prezentaciju su pozvani ugostitelji, predstavnici turističkih zajednica, turističkih agencija, hotelijeri te svi zainteresirani turistički djelatnici.
Pravilnik o utvrđivanju posebnog standarda – hrvatska autohtona kuhinja, objavljen je u Narodnim novinama 60/11, a stupio je na snagu 9. lipnja 2011. godine. Ovim pravilnikom definiran je način utvrđivanja dodijele posebnog znaka, procedura dostavljanja zahtjeva utvrđivanje posebnog standarda, mogućnost prigovora, grafički izgled same oznake, ali svakako „najvredniji“ je pregled jela gastronomske baštine. Popis jela sačinjen je zajedničkim radom predstavnika Ministarstva turizma, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog kuharskog saveza. Popis jela sačinjen je nastavno na prikupljenim recepturama, opisima jela koji su prikupljani na razini cijele Hrvatske.
Držimo da će se aktivnijim uključivanjem gastro kulture Hrvatske u promociju Hrvatske kao turističke destinacije, te kroz realizaciju ovog projekta, u suradnji sa Ministarstvom turizma, postići uspjeh i povećati rejting naše zemlje na svjetskom gastro tržištu. Želimo naglasiti da je potrebno aktivno sudjelovanje na turističkim promocijama, te predlažemo suradnju državnih tijela i institucija na zajedničkom postizanju ovog cilja.
Tijekom predstavljanja projekta izlaganja će imati predstavnici Ministarstva turizma, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog kuharskog saveza.

 Tijekom izlaganja predstavnici institucija detaljnije će predstaviti :
· Općenite informacije o samom Pravilniku i projektu,
· način podnošenja prijava za utvrđivanje posebnog standarda,
· prednosti uključivanja u ovaj projekt,
· važnost ovog projekta za definiranje i brandiranje hrvatske autohtone kuhinje.