Poziv – HOK – 4. međ. konferencija “Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom”

Objavljeno: 24.09.2013

Hrvatska obrtnička komora pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića te pod pokroviteljstvom Ministarstva uprave RH, Ministarstva pravosuđa RH, Ministarstva gospodarstva RH te Ministarstva poduzetništva i obrta RH nakon uspješno organizirane tri međunarodne konferencije o alternativnom rješavanju sporova na temu suradnje pravosuđa i gospodarstva organizira: 

4. Međunarodnu konferenciju

“Alternativno rješavanje sporova –

suradnja uprave i pravosuđa sa gospodarstvom“ 

15. i 16. listopada 2013. g.

U Zagrebu, Ilica 49, Hrvatska obrtnička komora (zgrada Matice hrvatskih obrtnika), Velika dvorana

Ciljevi konferencije su jačanje svijesti opće javnosti te svih dionika koji sudjeluju u kreiranju okvira za gospodarski razvoj o važnosti postojanja efikasne uprave i pravosuđa za poslovanje poduzetnika, za poticaj domaćim i stranim ulaganjima i povećanje konkurentnosti. Predavači na konferenciji su ugledni domaći i inozemni stručnjaci, znanstvenici i praktičari. U okviru Europske komisije suradnja tijela nadležnih za poslove uprave, pravosuđa i gospodarstva posebno je značajna u zadnje vrijeme upravo na stvaranju europskog zakonodavstva, s ciljem poticanja većeg korištenja alternativnog rješavanja sporova, u interesu gospodarskog razvoja, na čijem tragu je i hrvatska Vlada u lipnju 2012. godine donijela dvije odluke o poticanju alternativnog rješavanja sporova.

Hrvatska obrtnička komora još je 2010. godine organiziranjem svoje 1. konferencije na ovu temu, koju je otvorio veleposlanik Delegacije Europske unije u RH g. Paul Vandoren, i koja je održana pod visokim pokroviteljstvom Europske komisije – Opće uprave za pravosuđe Vijeća Europe, prepoznala važnost suradnje na ova tri područja, na razini zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, te uz sudjelovanje stručnjaka iz znanosti i prakse, artikulirajući  u tom procesu kao poslovna organizacija interese više od 83.000 gospodarstvenika, svojih članova – obrtnika.

S obzirom na nove okolnosti poslovanja u kojima se nalaze hrvatski gospodarstvenici pristupanjem Europskoj uniji, naglasak će biti stavljen na alternativno rješavanje sporova kao snažan alat za povećanje konkurentnosti, očuvanje tržišta i poslovnih odnosa, te smanjenje  troškova poslovanja. Posebno je interesantan drugi dan konferencije, na kojem uz ostale  stručnjake sudjeluje i predstavnik Agencije za investicije i konkurentnost, te će biti riječi o Perspektivama do 2020. godine unutar kojih će se govoriti o aktivnostima, planovima i smjeru djelovanja hrvatske gospodarske politike s ciljem povećanja konkurentnosti, te o Operativnim Programima za razdoblje 2014.-2020. na temelju kojih će se obavljati financiranje projekata iz pozamašnih fondova Europske unije.

Na konferenciji uz hrvatske stručnjake sudjeluju i ugledni stručnjaci za alternativno rješavanje sporova iz Austrije, Velike Britanije, Finske, Belgije i Poljske, kao i visoki pravosudni dužnosnici, predstavnici Ministarstva uprave RH, Ministarstva pravosuđa RH, Ministarstva gospodarstva RH, Ministarstva poduzetništva i obrta i dr.

Kao i na svim dosadašnjim konferencijama tako i na ovogodišnjoj konferenciji za zaposlenike iz sustava i članove tijela HOK-a te za članove Hrvatske obrtničke komore naplate kotizacije nema.

 Nažalost, Hrvatska obrtnička komora ne može podmiriti nikakve troškove vezane za dolazak sudionika na konferenciju.

Pozivamo Vas da nam se pridružite i da svojim sudjelovanjem pridonesete ciljevima ove konferencije.

U privitku Vam dostavljamo program konferencije i prijavnicu.

Molimo da sudjelovanje na konferenciji potvrdite najkasnije  do 7. listopada 2013.g. dostavom popunjene prijavnice putem telefaksa na br. 01-4806-629 ili na e-mail: sud-casti@hok.hr ili mirenje@hok.hr