Posljednji urar u gradu nastavio raditi i u mirovini

Objavljeno: 24.12.2015

Franjo Paladin je za izniman doprinos razvoju obrtništva i obrtničkih institucija nedavno od HOK-a dobio Povelju komore, na prijedlog Udruženja obrtnika kojeg je podržala OK Istarske županije.

Pazinski urar sa 41-godišnjim stažem prije tri godine dobio je odobrenje, da ovu deficitarnu djelatnost može obavljati i u mirovini, a urarska djelatnost je, ističe Paladin, Pazinu još uvijek potrebna.

Paladin kaže da zna popraviti svaku vrstu sata, od starinskih – ručnih, stolnih ili zidnih, do modernih elektroničko-mehaničkih, a rad u obrtu započeo je spontano –  već sa svojih 6 godina u očevoj radnji.

– Otac i ja kasnije smo zajedno servisirali i satove na skoro svim istarskim zvonicima, a u Pazinu redovito. Danas su i na zvonicima elektronski satovi, pa za urare ni tu više nema posla, istaknuo je Paladin.

Paladin je poznat i po tome što se iz njegove pazinske radnje mogu čuti operne arije, jer pjevanje dobro ide uz tihi urarski rad.

Urarstvo je usavršavao u Beogradu i Švicarskoj, a klijenti mu dolaze iz svih krajeva Istre, ali i iz Zagreba, Rijeke …

Vrijeme je najvažnija kategorija u ljudskom životu, stoga je čovjek koji zna kontrolirati naprave za mjerenje vremena, itekako važna osoba, tvrdi posljednji pazinski urar Franjo Paladin.