Oprezno s upisima u poslovne adresare!

Objavljeno: 22.07.2014

Obrtnicima ponovno učestalo pristižu ponude za uvrštavanje njihovih podataka u različite međunarodne, ali i domaće adresare. Budite oprezni s narudžbama!

Najčešće su ponude dostavljene elektroničkom poštom, no način poslovanja se mijenja te se sve češće susrećemo i s telefonskim ponudama pa i osobnom ponudom u obrtničkoj radnji.

Inozemne tvrtke, primjerice, nude upis u međunarodni adresar koji se u prvom trenutku čini besplatnim, a tek se naknadno pokaže da ste preuzeli obvezu plaćanja objave kroz čak 3 godine. Naime, prvi dio teksta ponude ima čitljivo otisnuti tekst s rubrikama za popunjavanje odnosno ažuriranje podataka, za što se navodi da je besplatno. Ali, u drugom dijelu teksta je narudžba (order) ispisana znatno manje čitljivim slovima i teško razumljivim tekstom u kojem se navode uvjeti objave podataka, što se naplaćuje, a ispod tog teksta traži se potpis i pečat kojim se narudžba potvrđuje. Tim se potpisom smatra zaključenim ugovor na jednu ili čak i više godina kojim se obvezujete kroz to vrijeme plaćati adresar po navedenoj cijeni.

Želimo upoznati i upozoriti obrtnike da kad dobiju takvu ponudu, dobro pročitaju sve detalje te da budu oprezni i pažljivi, kako ne bi nepažnjom došli u vrlo neugodnu situaciju u kojoj im se prijeti i sudskim tužbama, što su neki od njih već iskusili. Na ponudu odgovorite samo ukoliko ste doista odlučili prihvatiti objavu podataka uz plaćanje navedene cijene.

Ponude za koje imamo saznanja da postupaju na opisani način šalju:

– WORLD BUSINESS GUIDE

– EUROPEAN CITY GUIDE

– INTERNATIONAL DIRECTORIES GROUP (adresar WORLD BUSINESS GUIDE)

– INTERCABLE VERLAG (adresar GLOBAL EUROPEAN INTERNET REGISTER)

– EUCO DATA i NOVACHANNEL (adresar Tourist directory)

– CONSTRUCT DATA VERLAG AG (adresar FAIR Guide)

– EU BUSINESS SERVICES LTD (adresar EU COMPANY DIRECTORY)

– EXPO GUIDE, S.C. (adresar Expo – Guide).

Slične ponude pojavljuju se i na području Republike Hrvatske, te je potrebno obratiti pažnju i na ponude tvrtke INFO-DATUS d.o.o., na telefonske ponude kojima se nude priručnici za EU fondove te kao posljednje, na ponudu poslovno-turističkog vodiča RH.

Preuzeto sa: (www.hok.hr)