Okrugli stol o utjecaju porezne reforme na ugostiteljstvo: Dizanje PDV-a ugrožava investicije i nova zapošljavanja

Objavljeno: 08.11.2016

Planirano povećanja stope PDV-a za ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto dovest će do drastičnog smanjenja investicija, rasta cijena te smanjenja zapošljavanja, istaknuto je u ponedjeljak na okruglom stolu o utjecaju porezne reforme na ugostiteljstvo u organizaciji tjednika Lider i Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.

Okrugli stol o utjecaju porezne reforme na ugostiteljstvo: Dizanje PDV-a ugrožava investicije i nova zapošljavanja

Provođenjem porezne reforme izravno bi se smanjila konkurentnost hrvatskog turizma, ugrozili svi započeti investicijski projekti, a posljedično i ugrozili planirani prihodi, jer su cijene za 2017. formirane, a ugovori sa stranim partnerima potpisani, istaknuli su predstavnici Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore (HOK).

IMG_6134_resize

Na tragu ranije iznesene potpore ugostiteljima dane od strane ministra Capellija, njegova pomoćnica Božica Lapić još jednom je istaknula kako su potrebne mjere koje neće ugrožavati turistički sektor, već potencirati investicije, razvoj turističke ponude, unaprjeđenje hrvatskog turističkog proizvoda te posljedično i rast zapošljavanja.  Naglasila je kako je povećanje stope PDV-a za ugostiteljstvo i turizam u potpunoj suprotnosti za usvojenom strategijom razvoja turizma do 2020. godine koja predviđa daljnje porezno rasterećenje tih strateški važnih djelatnosti.

Naime, od 2013. do danas rezultati turističkog sektora pokazuju kako se uvođenje snižene stope PDV-a za ugostiteljsku djelatnost višestruko isplatilo. Godina 2016. donijela je rekordne rezultate s više od 9 milijardi eura prihoda, više od 90 milijuna dolazaka, rast investicija od 36%, to jest 4,3 milijarde kuna novih ulaganja u turizam.

Temeljem te iste strategije, za 2017. u planu je 50 novih projekata, te bi investicije sadašnjom dinamikom rasta mogle doseći

IMG_6237_resize

7 milijardi kuna već 2019. godine. Nadalje, rast zapošljavanja u 2015. godini je bio 18%, a ove bi godine mogao biti veći od 20%. Nije zanemariva ni činjenica da je turizam vodeći generator deviznog prihoda Republike Hrvatske.

Provođenjem porezne reforme izravno bi se smanjila konkurentnost hrvatskog turizma, ugrozili svi započeti investicijski projekti, a posljedično ugroženi i planirani prihodi jer su cijene za 2017. formirane i ugovori sa stranim partnerima potpisani. Izravno će biti ugrožen planirani rast zapošljavanja, nove investicije i multiplikativni efekti turizma na gospodarstvo RH.

IMG_6204_resize

Ugostitelji ističu kako se kontinuirano zadnjih dana zlorabi informacija kako u trenutcima smanjenja PDV na ugostiteljstvo nisu snižavali cijene. Međutim, nigdje se ne ističe kako usluge u ugostiteljstvu nisu rasle tijekom proteklih deset godina dok su u isto vrijeme promjene nabavnih cijena varirale 25% pa čak do 100%. Tako je primjerice nabavna cijena kave porasla za 33%, coca-cole za 40%, liganja za 100% i električne energije za 40%.

Kao zaključak, iznesene su posljedice koje bi porezna reforma prouzročila: to su istovremeno gubitak kvalitetnog kadra, posljedično njihovo iseljavanje, zatim smanjenje konkurentnosti i kumulativni efekt smanjene aktivnosti ugostiteljstva, zaključio je predsjednik Hrvatske obrtničke

Panorama 3_resize

komore Dragutin Ranogajec. Nužno povećanje cijena bi smanjilo prihoda lokalnih zajednica kroz porez na potrošnju,  te u konačnici na vrlo konkretan način „kaznilo“ investicije i potaklo „sivu zonu“ ekonomije, istaknuo je predsjednik Ceha Nenad Šepak. (HINA; HOK)