Odbor za tradicijske i umjetničke obrte pokreće aktivnosti s ciljem promocije i jačanja ugleda ovih obrta

Objavljeno: 06.10.2016

Odbor za tradicijske i umjetničke obrte 4. listopada održao je svoju 2. sjednicu, na kojoj je bilo riječi o aktivnostima Odbora u predstojećem razdoblju.

U planu Odbora do kraja mandata je novi vizualni identitet Znaka i Uvjerenja, koji je dosad dobilo 135 tradicijskih i umjetničkih obrta, kao i izdavanje online kataloga tradicijskih i umjetničkih obrta, organizacija prigodne izložbe, izdavanje monografije i snimanje filma o tradicijskim i umjetničkim obrtima. Sredstva za ove aktivnosti pokrila bi se iz europskih fondova, sponzorstvima i doprinosom područnih obrtničkih komora i HOK-a, rečeno je na sjednici. Sve ove aktivnosti trebale bi doprinijeti jačanju ugleda tradicijskih i umjetničkih obrta u javnosti te njihovoj promociji u zemlji i inozemstvu.

Odbor za tradicijske i umjetničke obrte pokreće aktivnosti s ciljem promocije i jačanja ugleda ovih obrta

Kada bude formirana nova Vlada, nadležnim ministarstvima uputiti će se zahtjevi za rješavanje važnih pitanja koja bi mogla pomoći da se ovi obrti očuvaju i da im se da zasluženi značaj, jer kako je rečeno, tradicijski i umjetnički obrti dio su bogate hrvatske kulturne baštine i hrvatskog identiteta.

VARGA

Među njima ističe se zahtjev za smanjenjem stope PDV-a za obrte koji su nositelji Uvjerenja i prava na isticanje Znaka tradicijskog i umjetničkog obrta kojeg izdaje Hrvatska obrtnička komora. Tu je i inicijativa za uvođenjem mogućnosti polaganja majstorskog ispita za pojedina zanimanja: licitar, proizvođač drvenih igračaka, lončar. Traži se i izuzimanje od obveze fiskalizacije na sajmovima (proštenjima) za tradicijske obrte – licitare te veća dostupnost sredstava iz EU projekata za ulaganje i razvoj.

Na sjednici je obavljen pregled dodijeljenih Uvjerenja i Znakova tradicijskog i umjetničkog obrta, obavljenih pregleda radionica od strane komisije te otvorenih zahtjeva za stjecanje Uvjerenja i Znaka.