Obrtnici – Iskoristite poticaje za stručno osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa

Objavljeno: 19.07.2012

Neki od budućih majstora mogu raditi za Vas do dvije godine, a Vi za njih nećete imati nikakvih izdataka. Za stručnog osposobljavanja mladim polaznicima bit će plaćeno mirovinsko osiguranje te će dobivati mjesečnu novčanu pomoć za osnovne potrebe od 1.600 Kn iz Nacionalnog plana zapošljavanja…

Koncem svibnja o.g. stupio je na snagu Zakon o poticanju zapošljavanja koji – među ostalim – omogućuje mladim obrtnicima stjecanje radnog iskustva kako bi mogli polagati majstorske ispite.

Sada Zakon kudikamo više favorizira obrtnike i obrtništvo, te se mladim ljudima omogućuje stjecanje dvogodišnjeg radnog iskustva, potom i polaganje majstorskog ispita. Za hrvatsko je tržište obrtništvo i te kako bitno, pa je ovo jedna od mjera koja će pokrenuti u obrtništvu zapošljavanje i otvaranje obrta. Nema sumnje da je brojnost bitna: Hrvatskoj treba kudikamo više obrtnika negoli što ih ima sada. Cilj je stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa omogućivanje mladim osobama, bez iskustva ili s iskustvom do godinu dana, polaganje majstorskih ispita. Neki od budućih majstora mogu raditi u Vas, a Zakon Vam omogućuje da ih imate za dvije godine. Za stručnog osposobljavanja mladim polaznicima bit će plaćeno mirovinsko osiguranje te će dobivati mjesečnu novčanu pomoć za osnovne potrebe od 1.600 Kn. Oba ova iznosa jesu iz Nacionalnog plana zapošljavanja, pa obrtnici nećete imati izdataka.

U tržišnim uvjetima poslovanja potrebna je kvalitetna radna snaga, a posebice obrtnicima, koji su uvijek znali cijeniti vrsnog radnika/majstora.

Obrtnici su partneri koji omogućuju učenje, prenose svoja znanja i tako sudjeluju u stvaranju budućih majstora, a sudjelovanje u razvoju mladih obrtnika – zadaća je svih.

Više informacija:

Područna služba HZZZ tel.: 375-714, ili UO Labin tel.: 856 509