OBAVIJEST ZA UGOSTITELJE

Objavljeno: 11.08.2014

Molimo da obratite pažnju na dvije obavijesti:  1. Zakonom o radu NN 153/14  od 07.08.2014. vam je omogućeno  korištenje dopunskog rada radnika, sklapanjem ugovora o radu na nepuno radno vrijeme do 8 sati tjedno.

Radnicima  koji rade u punom radnom vremenu  sada je omogućen i dopunski rad kod drugog poslodavca na jednokratnim povremenim poslovima, do osam sati tjedno i do ukupno 180 sati godišnje, uz suglasnost njihova poslodavca

Za dopunski rad propisano je:

-Da ga smiju obavljati radnici već zaposleni u punom radnom vremenu
-Da se radi  o jednokratnim povremenim poslovima,
-Da se sklapa ugovor o radu na nepuno radno vrijeme
-Radnik smije raditi  do 8 sati tjedno i do ukupno 180 sati godišnje,
-Radnik ne smije raditi prekovremeno,
-Radnik mora drugom poslodavcu dati suglasnost svog poslodavca (pisanu,  i zbog izbjegavanja zakonske zabrane tržišnog natjecanja s poslodavcem)

Primjerice: konobar, koji kod jednog poslodavca radi puno radno vrijeme od 40 sati tjedno, uz ispunjenje navedenih uvjeta, može još dodatno raditi i kod drugog poslodavca do najviše osam sati tjedno.

 2. Inspekcijski nadzor u ugostiteljstvu provjerava i kupovinu ribe.

Ukoliko ribu kupujete direktno od ribara, sa ribarskih brodova, obratite pažnju da li ste se  prijavili kao prvi kupci ribe. Kontrolom poslovanja ugostitelja počele su se primjenjivati i kazne za ugostitelje koji to nisu učinili.

Prvim kupcima se u pravilu smatraju veletrgovci i trgovci na malo, otkupne stanice, zadruge, odnosno ribar  kada sam stavlja u promet ribu krajnjim potrošačima. Ukoliko ribar prodaje ribu ugostitelju, tada se ugostitelj smatra prvim kupcem (jer nije krajnji potrošač) pa je on obvezan sastaviti Prodajni list i poslati ga elektronski nadležnom Ministarstvu prije daljnjeg stavljanja u promet riba, a najkasnije u roku od 48 sati od kupnje.

Prijava prvokupa se vrši elektroničkim putem na stranici uprave ribarstvo. Klikom na stranicu uprave ribarstva potrebno se registrirati kao prvo kupac. Nakon registracije na Vaš mail doći će korisničko ime i lozinka.

Nakon dobivenih informacija o korisničkom računu potrebno se prijaviti na sustav prvo kupaca. Prijavom u sustav možete početi sa unosom prodajnih listova, odnosno prijave prvo kupa.

Sve informacije o tome na:

http://www.ribarstvo.hr/