Obavijest o postupku sniženja carinskih stopa ulaskom u EU

Objavljeno: 01.08.2012

S obzirom da će Republika Hrvatska, stupanjem u članstvo Europske unije s 1. srpnjem 2013. godine preuzeti Zajedničku trgovinsku politiku EU-a, a time i Carinsku tarifu EU-a, sniženje carina će biti moguće zatražiti jedino kroz institut tarifnih suspenzija. Institut tarifnih suspenzija odnosi se na posebnu gospodarsku mjeru u EU, usmjerenu ka jačanju konkurentnosti industrije, putem omogućavanja nabave sirovina potrebnih za proizvodnju uz sniženu ili nultu stopu carine 

Obavijest o postupku sniženja carinskih stopa ulaskom u EU

Utorak, 24.07.2012. 10:27

 S obzirom da će Republika Hrvatska, stupanjem u članstvo Europske unije s 1. srpnjem 2013. godine preuzeti Zajedničku trgovinsku politiku EU-a, a time i Carinsku tarifu EU-a, sniženje carina će biti moguće zatražiti jedino kroz institut tarifnih suspenzija.

Institut tarifnih suspenzija odnosi se na posebnu gospodarsku mjeru u EU, usmjerenu ka jačanju konkurentnosti industrije, putem omogućavanja nabave sirovina potrebnih za proizvodnju uz sniženu ili nultu stopu carine.

Ukoliko proizvođači u Republici Hrvatskoj žele koristiti pogodnosti instituta tarifnih suspenzija ulaskom RH u EU s 1. srpnjem 2013., već ove godine trebaju podnijeti zahtjev za sniženje, odnosno ukidanje carinskih stopa ili otvaranje kvote.

Zahtjev se podnosi Europskoj Komisiji putem Državnog ureda za trgovinsku politiku, koji prezentira zahtjev i zastupa interese podnositelja. S obzirom da je krajnji rok za dostavu zahtjeva EK 15. rujna 2012. te se zahtjevi pristigli nakon tog datuma neće razmatrati, Državnom uredu za trgovinsku politiku zahtjev je potrebno dostaviti najkasnije do 20. kolovoza 2012., kako bi isti imao dovoljno vremena zahtjeve pregledati, provjeriti, po potrebi upotpuniti dodatnim informacijama te proslijediti EK.

Postupak za sniženje ili ukidanje stope carine za uvoz određene sirovine može na razini EU pokrenuti svaki pojedinačni proizvođač, odnosno interesno udruženje pod uvjetom da se:
• ne proizvodi niti ju je moguće nabaviti na teritoriju EU i zemalja s kojima EU ima zaključene ugovore o slobodnoj trgovini (ili nije dostupna u dovoljnoj količini);
• da su procijenjene godišnje uštede za proizvođača na ime oslobođenja od carine (ili smanjenja carine) u iznosu od najmanje 15.000 eura.

Sve potrebne informacije te obrazac zahtjeva za sniženje carinskih stopa odnosno otvaranje kvota nalaze se na web stranici Državnog ureda za trgovinsku politiku: www.dutp.hr

Za sve dodatne informacije stoje na raspolaganju Tatjana Vinković, tatajana.vinkovic@dutp.hr, tel. 6303 786 i Nada Minčić, nada.mincic@dutp.hr.tel. 6303 424

 

Copyright © 2007 HOK – sva prava pridržana.    Powered by Netgen & eZ publish CMS