NOVI CIKLUS ISTRA GOURMET TOURA POČEO OD CEROVLJA: Raskoš okusa na Drugom peronu

Objavljeno: 17.10.2016

CEROVLJE – Nedavno otvorena konoba Drugi peron u Cerovlju vlasnika Armanda Lušetića bila je domaćin prve večeri pete sezone manifestacije Istra gourmet tour, kojom Obrtnička komora Istarske županije nastoji promovirati istarsku gastronomiju i ugostiteljske objekte izvan glavne turističke sezone. 

Mesni ili vegetarijanski meni Uzvanike ove večeri, kojoj su suorganizatori bili Udru- ženje obrtnika Pazina te Turistička zajednica središnje Istre, najprije je pozdravio na- čelnik općine Cerovlje Emil Daus, izrazivši veliko zadovoljstvo što se ovakav događaj odvija u Cerovlju, ali još veće što se u Cerovlju “dogodio” ovakav objekt, koji na kvalitetan i kreativan način dopunjuje gastronomsku ponudu dosad temeljenu samo na agroturizmima.
Potpredsjednik županijske Obrtničke komore Enriko Černeka rekao je da ova manifestacija ima promotivni, edukativni i natjecateljski karakter, te da joj je cilj prvenstveno upoznati naše građane, domaće goste, s na- šim ugostiteljstvom.
Vlasnik Drugog perona, Armando Lušetić, najavio je zatim kreativni gastronomski doživljaj od jela koje je kreirao šef kuhinje Josip Pino Janjić uz pomoć svoje asistentice Ornele Matković, praćena vinima iz vinarija Ivić u Belaju i Matošević u Krunčićima, te maslinovim uljem iz uljare Milana Matkovića Zlatni brig u Grimaldi.
Po običaju Istra gourmet toura, gosti su mogli birati između mesnog i vegetarijanskog menija, a već je predjelo zaintrigiralo goste svojim izgledom i sastavom.
U mesnom meniju predjelo se zvalo “Istarski pijat na Drugom peronu”, a sastojalo se od bruschette s namazom od skute i medice te kolutića domaćih kobasica, zatim pa- štete od pršuta, te namazom od ulike i boljunskog sira – i svježeg i tvrdog.
Ovim jakim okusima Ivica Matošević je namijenio svoju bijelu Grimaldu iz 2013. godine, dakle vino “odgojeno” u vinogradu na području općine Cerovlje, inače kupažu malvazije, chardonnaya i sauvignon blanca, čija “mineralnost prati snažne okuse ovog pijata.”

U vegetarijanskom meniju za predjelo je poslužen, praćen istim vinom, intenzitetom okusa ne- što blaži namaz od domaće skute i sezama. Desert, zajednički za oba menija Toplo predjelo koje je uslijedilo bilo je u mesnom meniju juha od krumpira s pancetom, a u vegetarijanskom domaći makaruni s vrganjima i aronijom, a uz nju je poslužena lanjska malvazija iz Belaja, koju je Luka Ivić predstavio kao jednostavnu, laganu, svježu, odležanu isključivo u inoksu.
Kod glavnog jela chef Janjić se opet razmahao okusima, oblicima i bojama. U mesnom meniju poslužen je kunić “na umido” u šugu od malvazije i ružmarina s domaćim pasuticama i friš- kim kapuzom, a u vegetarijanskom štrudel punjen batatom, ciklom i kapulom uz šugo od jabuke, kapule i cikle. Uz oba je glavna jela idealno legla Metoševićeva crna Grimalda, kupaža merlota i terana, koja je dvije godine ležala u drvu. Desert, zajednički za oba menija, je bio novo iznenađenje. Sastojao se od dva dijela: na lijevoj strani pjata poslu- žena je slatka palenta sa smokvama u crnom vinu, izuzetno jak i aromatičan desert, dok je lijevu stranu krasila gruda naizgled skroz ista, ali zapravo sastavljena od dva samo izgledom slična sastojka: moussea od smokava, i skute sa mljevenim suhim šljivama. Uz ovaj neobičan desert Matošević je poslužio i jedno vinsko iznenađenje: porto od crne Grimalde, desertno vino nastalo tako da se fermentacija prekinula dolijevanjem rakije, a ova varijanta poslužena u Cerovlju bila je kupaža pet različitih berbi.

Oduševljenje je blag izraz za reakciju svih gostiju ove premijerne večeri, a kako Istra gourmet tour ima i natjecateljski karakter, recimo i rezultate: titulu najboljeg jela, s istim brojem osvojenih bodova publike odnosno gostiju, podijelili su kunić “na umido” i desert; a peteročla ni žiri dodijelio je ovoj večeri 14 od mogućih 15 bodova.
S tim bodovima Drugi peron ulazi u natjecanje za ukupni plasman na kraju jesenskog ciklusa Istra gourmet toura, koji će potrajati sve do nove godine.

Sljedeća je večer na programu 20. listopada u Gostilni Trije lovci u Kopru; zatim slijede Tina u Labinu 27. listopada; konoba Valter u Kolinasima kraj Roča 10. studenog; pa konoba Feral u Fažani 24. studenog; konoba Kaštel u Poreču 8. prosinca i konoba Kod Kancelira u Balama 22. prosinca, kad će se proglasiti i pobjednička konoba jesenskog dijela pete sezone.

Poslije Nove godine sezona se nastavlja s restoranima.

Davor Šišović

 

kunic-na-umidopastetadesertgourmettour-2016

Izvor: Glas Istre, 16. listopada 2016.