Nove obveze u Belgiji

Objavljeno: 22.02.2016

Ukoliko djelatnost obavljate na području EU, odnosno kroz Kraljevinu Belgiju, skrećemo vam pozornost na obavijest Hrvatske gospodarske komore koja glasi. U Belgiji od 1. travnja 2016. primjena kilometarske takse za kamione nosivosti veće od 3,5 t

18.02.2016

Na cjelokupnom teritoriju Kraljevine Belgije od 1. travnja 2016. g. započinje primjena kilometarske takse za kamione nosivosti veće od 3,5 t. U praksi to znači da će svako kamionsko vozilo morati posjedovati kabinski uređaj (On Board Unit – OBU) koji obračunava taksu za pojedini kamion temeljem njegove bruto težine, (europskog) emisijskog razreda te tipa ceste kojom vozi. Podaci će u anonimnom i kriptiranom obliku biti poslani u obračunski centar koji će ispostaviti račun za cestarinu.

OBU je moguće nabaviti na dva načina:

– Na servisnim točkama koje su raspoređene po Belgiji. Na tim punktovima nalaze se distributeri koji izdaju OBU spremne za upotrebu, nakon što vozač u njih unese podatke o kamionu i plati 135 eura. Platiti je moguće kreditnim karticama, kreditnim karticama za vozila ili gotovinom. Zemljovid s lokacijama servisnih točaka nalazi se na stranici www.satellic.be.

– Na mrežnoj stranici www.satellic.be . Moguće je odjednom naručiti i više OBU-a, uz plaćanje kreditnim karticama ili kreditnim karticama za vozila. Informacije je moguće dobiti i na besplatnom broju telefona 00800 72 83 55 42 (i iz inozemstva).

Sve informacije vezane uz kilometarsku taksu, praktična pitanja i najčešće upite mogu se pronaći na mrežnoj stranici Viapass, javnog poduzeća zaduženog za provedbu ove mjere, www.viapass.be , http://we.tl/9LmXrTodMC , a konkretna pitanja je moguće postaviti na contact@viapass.be.