Na HKO konferenciji održana panel rasprava Strukovno obrazovanje – prilika ili problem

Objavljeno: 28.10.2016

U sklopu konferencije HKO kvalifikacije- za tržište, društvo ili pojedinca?, koja se održava 27. i 28. listopada 2016. na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održana je panel rasprava Strukovno obrazovanje- prilika ili problem u sklopu teme Budućnost hrvatskog strukovnog obrazovanja- doprinos HKO-a i izazovi.

Uvodničar u panel raspravu bio je Boris Prpić, zamjenik direktora i voditelj komercijale i marketinga tvrtke ALAS-INFO d.o.o, koji je održao izlaganje o potencijalu, izazovima i perspektivi strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u Republici Hrvatskoj. U svojoj prezentaciji Prpić se osvrnuo na postojeći jaz između sustava obrazovanja i gospodarstva. Posebno je istaknuo problem neadekvatnih programa strukovnog obrazovanja koji ne odgovaraju suvremenim potrebama gospodarstva. Kao moguća rješenja problema strukovnog obrazovanja u budućnosti naveo je modernizaciju sustava obrazovanja, pojačanu suradnju obrazovanja i gospodarstva te naglasak na praktičnoj nastavi (naukovanju).

Photo 27.10.2016. 11 27 26

Moderatorica panel rasprave mr.sc. Mirela Lekić, zamjenica glavne tajnice i šefica Odjela za obrazovanje, razvoj ljudskih potencijala i informacijski sustav Hrvatske obrtničke komore, u svom se uvodnom govoru osvrnula na vezu između Hrvatskog kvalifikacijskog okvira i Programa razvoja strukovnog obrazovanja, kojim je predviđeno kako će se razvoj strukovnog obrazovanja odvijati u skladu s alatima i postupcima razvijenima kroz HKO, prvenstveno na ishodima učenja.

Svoju viziju strukovnog obrazovanja podijelili su sudionici panela, Mirko Habijanec, predsjednik Županijske gospodarske komore Koprivnica i predsjednik Uprave poduzeća „Radnik d.d. Križevci“, Božo Pavičin, samostalni savjetnik u uredu predsjednika Hrvatske gospodarske komore, Davor Pleško, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije, Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića Zadar te Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Photo 27.10.2016. 11 02 45

Pleško je naglasio važnost naukovanja u strukovnim zanimanjima. Rezultat su ne samo kvalitetnija radna snaga, nego i motiviraniji poslodavci, jer dobivaju radnu snagu koja može udovoljiti potrebama gospodarstva i tržišta rada. Također je naglasio kako poslodavci ulažu svoje vrijeme i infrastrukturu u naukovanje sa sviješću da je to dugoročno ulaganje u budućeg zaposlenika. Osim toga, istaknuo je administrativne barijere i potrebu neposrednijeg pristupa upisnim politikama na lokalnoj razini. Na istu problematiku nadovezao se i Tomčić, istaknuvši potrebu uspostavljanja regionalnih kooperacijskih odbora, koji su predviđeni Strategijom znanosti, obrazovanja i tehnologije.

Zaključak je panel rasprave kako je strukovno obrazovanje kojem težimo i koje želimo razvijati visokokvalitetno i dostupno strukovno obrazovanje i osposobljavanje koje će biti prepoznato i od strane učenika, njihovih roditelja, ali i od strane društva. To je fleksibilno strukovno obrazovanje temeljeno na ishodima učenja, inovativnim metodama te partnerstvu svih dionika, a posebice poslodavaca. To je strukovno obrazovanje koje je povezano s tržištem rada te omogućuje stjecanje kompetencija za osobni i profesionalni razvoj te nastavak obrazovanja i cjeloživotno učenje.