MAGROS 2013, najveći skup trgovaca i proizvođača iz poljoprivredno-prehrambene industrije

Objavljeno: 09.10.2013

Redakcija časopisa Suvremena trgovina, uz visoko pokroviteljstvo predsjednika Republike, organizira 10. listopada ove godine MAGROS 2013, najveći skup trgovaca i proizvođača iz poljoprivredno-prehrambene industrije. Pokrovitelji ovoga skupa su i Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora.

Nastojanja organizatora su da predstavnici proizvodnje i trgovine zajednički ocijene svoje mjesto i budućnost nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, što je bitno promijenilo sve odnose na tržištu. Procijenili smo da se sama struka mora izboriti za primjereniji status i tretman u ukupnoj gospodarskoj politici. Mora kreatore ekonomske politike uvjeriti u potrebu novih odnosa na području trgovine i proizvodnje.

To, međutim nije samo pitanje ekonomskih parametara, već i socijalno pitanje, pitanje zaposlenosti, što je izuzetno važno za Hrvatsku koja ima tako veliki broj nezaposlenih, i može imati daljnje negativne reperkusije, pa zato na to pitanje moramo naći odgovor. Pogubnim se pokazalo odsustvo donošenja nacionalne strategije razvoja maloprodaje. Stoga i sada nastojimo oživljavanjem MAGROS-a poticati na promišljanja kako trgovinu učiniti učinkovitijom, racionalnijom i kako je staviti u još većoj mjeri u službu hrvatskog gospodarstva odnosno kako police domaćih i inozemnih trgovačkih lanaca u većoj mjeri popunjavati artiklima iz domaće proizvodnje.

Iz priloženoga programa vidljivo je o kojim će se pitanjima raspravljati. Naglasak je stavljen na odnos trgovine i domaće poljoprivredno-prehrambene proizvodnje u novim tržišnim uvjetima. Da bismo dobili neke odgovore u okviru Skupa pripremaju se i dva panela.