“Konkurentnost turističkog gospodarstva”, predstavljanje programa

Objavljeno: 24.02.2014

Zbog naknadnog otvaranja natječaja za turističke projekte „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ koji bi mogao biti veoma zanimljiv stanovnicima našeg područja, a uzimajući u obzir da je rok za podnošenje prijava iznimno kratak, odlučili smo predstavljanju programa “Poduzetnički impuls 2014” najavljenog za srijedu 26.veljače u 18 sati dodati i predstavljanje spomenutog natječaja. Predviđeno trajanje predavanja je sat i trideset minuta, a zbog velikog interesa potrebno se najaviti na info@uopazin.hr ili broj telefona 099/221 15 10. Od idućeg tjedna, točnije 28. veljače, svi zainteresirani privatni obrti, trgovačka društva, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, zadruge u turizmu te privatni iznajmljivači fizičke osobe mogu se javiti na niz natječaja za bespovratne potpore koje će ove godine Ministarstvo turizma dodjeljivati za njihove projekte. U tu svrhu izdvajaju 26,65 milijuna kuna, a natječaj traje do 15. travnja. Program pod nazivom “Konkurentnost turističkog gospodarstva” jučer su u Zagrebu predstavili ministar turizma Darko Lorencin i njegov pomoćnik Robert Pende.

Novost u programima svakako su poticaji malim privatnim iznajmljivačima fizičkim osobama koji imaju sobe, apartmane, studio apartmane, kuće za odmor i kamp u domaćinstvu za gradnju bazena, što dosad nije bio slučaj. Privatni iznajmljivači za bazene mogu dobiti maksimalno 40 tisuća kuna.

Također, poticat će se i njihovo udruživanje u zadruge ili trgovačka društva te realizacija njihovih zajedničkih projekata kao što su zajednička recepcija, info-punkt, sanitarni čvorovi, rekreacijski sadržaji, dječja igrališta, parkirališta. Potpore se za taj dio kreću od 40 do 300 tisuća kuna.

Seljačka domaćinstva, odnosno OPG-i dobili su mogućnost javiti se na natječaj ako obnavljaju, šire ili uređuju postojeće domaćinstvo te uređuju izletište, kušaonicu ili vinotočje. Poticat će se i otvaranje novih domaćinstava te gradnja bazena, sportskih, rekreativnih i edukativnih sadržaja, tematskih parkova te etno zbirki. Novac će se davati i za poboljšanje uvjeta za smještaj osoba s invaliditetom te za korištenje obnovljivih izvora energije. Za sve te projekte mogu povući od 30 do 200 tisuća kuna.

Poticaji se dijele i za obnovu i uređenje hotela, aparthotela, turističkih naselja, hotela baština te pansiona s pratećim sadržajima. I njima se sufinancira gradnja bazena, wellness sadržaja, sadržaja za djecu, tematsko definiranje hotela te povećanje energetske učinkovitosti. Potpore će se dijeliti od 50 do 500 tisuća kuna. (B. BAN)