HOK pozdravlja donošenje Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora

Objavljeno: 25.10.2011

Zagreb, 21. listopada 2011. – Hrvatska obrtnička komora pozdravlja novi Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, koji je Hrvatski sabor danas usvojio, a što je rezultat dugogodišnjeg nastojanja Hrvatske obrtničke komore (HOK) i Grada Zagreba da se obrtnicima i poduzetnicima koji su u dugogodišnjem zakupu omogući otkup poslovnih prostora.

„Posebno smo zadovoljni što su Vlada RH i Hrvatski sabor prihvatili naš amandman, kojim se omogućava obročna otplata poslovnog prostora, uz rok otplate do 20 godina po kamatnoj stopi od 4 posto godišnje.“ – istaknuo je tom prigodom Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK), izrazivši pritom zahvalnost Vladi RH i saborskim odborima za zakonodavstvo, pravosuđe te za razvoj i obnovu, koji su također podržali amandman HOK-a.

 

Zakonom o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora omogućit će se dosadašnjim zakupcima, pored kupnje poslovnog prostora u vlasništvu države, i otkup poslovnog prostora u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i Grada Zagreba i to bez natječaja.

 

Novim Zakonom o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora bit će riješen jedan od egzistencijalnih problema brojnih obrtnika koji posluju u unajmljenim gradskim i državnim prostorima širom Hrvatske. Nakon donošenja Zakona o zabrani i sprječavanju neregistrirane djelatnosti u lipnju ove godine, ovo je druga vrlo važna zakonska inicijativa, koja je na prijedlog Hrvatske obrtničke komore ove godine prihvaćena u Vladi RH i Hrvatskom saboru, a kojom će se poboljšati status i uvjeti poslovanja hrvatskih obrtnika.