Atiliu Šujeviću iz Pazina dodijeljena Statua „Zlatne ruke“ s poveljom „Zlatne ruke” na Danu HOK-a 1.7.2014.

Objavljeno: 02.07.2014

Svečanom akademijom i dodjelom priznanja najistaknutijim obrtnicima te promocijom 1.224 novih majstora danas je obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore (HOK) i 20 godina obnovljenog rada HOK-a.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je HOK-u dodijelio priznanje za osobite zasluge u promicanju tradicije obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva,, kazao je kako su obrtnici važan gospodarski faktor, ali i dio naše kulturne baštine i tradicije. Obrt ima posebno mjesto u našoj tradiciji i našem gospodarstvu i treba ga cijeniti i poticati. Na to nas obvezuje brojka od 79.918 obrta i 191.165 zaposlenih. Svaka grana gospodarstva koja ima toliki broj zaposlenih zalužuje naše poštovanje i brigu, kazao je Josipović.

Predsjednik je napomenuo i kako se današnja svečanost poklopila sa godišnjicom članstva Hrvatske u Europskoj uniji (EU). Promjene koje su nastupile ulaskom u EU reflektiraju se i na obrtnike, kao nove prilike ali i novi izazovi, kazao je Josipović dodajući kako je uvjeren da obrtnici na te izazove znaju odgovoriti. Ulaskom u EU postali smo dio velikog tržišta i ono što svi zajedno trebamo učiniti je afirmirati naše gospodarstvo, naše obrtništvo, aditi na jačanju prepoznatljivost naših proizvoda. U prehrambenoj industriji potrebno se izboriti za oznake izvornosti, oznake zemljopisnog podrijetla. Time će se osigurati uspjeh na domaćem tržištu, ali i u inozemstvu, kazao je predsjednik Josipović. Dodao je kako u rješavanju problema koje muče obrtnike treba postojati partnerstvo države i obrtnika, kako se obrtnici ne trebaju ustručavati prigovarati državi, tražiti od nje, predlagati nove stvari, jer ona je tu da pomogne.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec je kazao kako je obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo nukleus gospodarstva i mora doći u središte gospodarske politike. Istaknuo je i kako je bolna točka obrtništva novi Zakon o obrtu koji nije kreiran na način da obrtnicima omogući ravnopravnu tržišnu utakmicu već i dalje stavlja obrtništvo u nepovoljniji položaj u odnosu na druge gospodarske subjekte. Članstvo u EU, kazao je Ranogajec, povlači za sobom potrebu za daljnjim razvojem savjetodavnih usluga iz područja primjene pravne stečevine EU, a nova znanja za obrtnike preduvjet su uspješnosti na europskom tržištu.
Obrtnici se nadaju da će Akcijski plan podrške izvozu, koji je Vlada nedavno usvojila, omogućiti i obrtnicima lakši izlazak na međunarodna tržišta, samostalno ili u svojstvu proizvođača tvrtkama predvodnicama, rekao je prvi čovjek HOK-a. Nositeljima hrvatske politike poručio je da pruže priliku obrtnicima da im pomognu u stvaranju budućnosti radom i djelima. “Jer mi znamo i možemo to odraditi. Jer mi smo obrtnici”, rekao je Ranogajec.

Na Akademiji su dodijeljena najviša priznanja HOK-a „Zlatne ruke“ najzaslužnijim obrtnicima i institucijama koji su svojom aktivnošću i suradnjom s Hrvatskom obrtničkom komorom dali izniman doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija. Također, promovirani su novi majstori, njih 1.224, koji su položili majstorske ispite proteklih godinu dana te tradicijski i umjetnički obrti. U ime novih majstora simbolično je diplomu preuzelaDragica Očvarik, majstorica ortopedske obuće.

Ove godine Statuu „Zlatne ruke“ s poveljom „Zlatne ruke“, za dugogodišnji uspješni rad u obrtu i iznimni doprinos razvoju hrvatskog obrtništva dobili su: TOMA BOŠNJAK,vlasnik „urarsko trgovačkog obrta“ iz Đakova; FRANJO JOVANIĆ, vlasnik obrta „Auto Franjo vučna služba – autoservis“  iz Županje; BORIS JUKIĆ, vlasnik obrta „Trgovina Jukić“ iz Vrgorca; SPOMENKA KREBSZ,  vlasnica frizerskog obrta „Beauty“ iz Zagreba;IVAN LJUBIĆ, vlasnik ugostiteljskog obrta „Dva mornara“ iz Zablaća; VALENTIN MAJSTOROVIĆ, vlasnik obrta „Javni prijevoz Majstorović Valentin“ iz Požege; DAVOR PLEŠKO, vlasnik obrta „Josip Pleško“ obrada metala i trgovina iz Zaboka; ZVONKO ŠANJEK, suvlasnik „Mesarsko kobasičarskog obrta i ugostiteljstvo“ iz Varaždina; ATILIO ŠUJEVIĆ, vlasnik frizerskog obrta „Atilio“ iz Pazina i BRANKO TKALČEC, suvlasnik obrta „Zlatni klas Otrovanec“ za ugostiteljstvo, proizvodnju i usluge iz Otrovanca.

Plaketu „Zlatne ruke“ s pisanim priznanjem „Zlatne ruke“ dobili su: ANTE BIBIĆ, vlasnik ribarskog obrta „Haloc“ iz Hvara; ŽELJKO BUDJINA, vlasnik Obrta za strojnu obradu i trgovinu „Budjina“ iz Ladislava (Hercegovac); ZDRAVKO CAFUK, vlasnik obrta „Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda“ iz Vidovca; VALTER GRUBICA, vlasnik turističko-ugostiteljskog obrta “Barbaran” iz Poreča;  SMILJANA MATIJACA, vlasnica “Obrta za trgovinu na malo i proizvodnju suvenira i kolača Cukarin” iz Korčule; IVAN MLADIĆ, vlasnik elektroinstalaterskog obrta „EMI“ iz Zagreba;  ANTONIJA RANOGAJEC, vlasnica  obrta „Blažeković medičar i voskar“ iz Osijeka; DARKO STANKOVIĆ, vlasnik „Klesarskog obrta klesarstvo Stanković“ iz Karlovca;VJEKOSLAV SURAĆ, dugogodišnji vlasnik fotografsko-trgovačkog obrta „Foto-Vjeko“ iz Zadra; MIRZA ŠABIĆ, vlasnik „Proizvodno-trgovačkog obrta“ iz Zagreba; STJEPAN VALJAK, vlasnik obrta „Servis kućanskih elektroaparata“ iz Dugog Sela; VLADIMIR VIDOVIĆ, vlasnik obrta “Vidović” proizvodnja, servis i trgovina iz Radoboja; IGOR VRCELJ, vlasnik tiskare i pečatoreznice „Grafoexpress“ iz Rijeke i Nj. E. g. BURAK ÖZÜGERGIN, Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik – Veleposlanstvo Republike Turske u RH.

Također, mr. sc. Josipu Kosu, predsjedniku Suda časti i Centra za mirenje Hrvatske obrtničke komore u mandatu od 2004. do 2008. i od 2008. do 2012. godine, uručena je Povelja Hrvatske obrtničke komore.

Ministarstvo poduzetništva i obrta dodijelilo je nagradu „Šegrt Hlapić“ najboljoj školi, Mješovito industrijsko-obrtničkoj školi iz Karlovca, najboljem majstoru stručnom učitelju, Stjepanu Grčiću, vlasniku obrta „Stolarija Grčić“ iz Karlovca i najboljem učeniku strukovne škole, Krešimiru Adžiću učeniku trećeg razreda koji se obrazuje za zanimanje kuhar u Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek.

Svečana Akademija održala se pod pokroviteljstvom predsjednika RH prof. dr. sc. Ive Josipovića. (Hina, HOK)

10413346_254684528060543_107059513499865019_n 10405524_254684584727204_6744665925069712642_n