Održana konstituirajuća sjednica Sekcije pogrebnika HOK-a

Objavljeno: 08.03.2018

U prostorijama Hrvatske obrtničke komore, 7. ožujka, održana je konstituirajuća sjednica Sekcije pogrebnika HOK-a, čime su i službeno započeli s radom.

Sekcija broji tri člana: Stjepan Birović (predsjednik), Gabrijel Plavšić (član) i Zdravko Srdinić (član).

Članovi Sekcije bili su informirani o radu dužnosnika u tijelima HOK-a, između ostalog o Zakonu o obrtu, Statutu HOK-a, Pravilniku o načinu rada cehova/sekcija HOK-a, web i informacijskom sustavu HOK-a itd. Također, donesen je Plan i program rada Sekcije pogrebnika HOK-a za 2018. godinu.

Članovi su raspravljali i o Zakonu o komunalnom gospodarstvu, koji uskoro ide na izglasavanje te o primjeni Zakona o pogrebničkoj djelatnosti. Smatraju da je Zakon o komunalnom gospodarstvu u većem dijelu dobar, a što se tiče Zakona o pogrebničkoj djelatnosti koji je stupio na snagu 2015. godine, zaključeno je da je njegova provedba manjkava i da bi svakako bile dobre još neke izmjene i dopune u pojedinim dijelovima.

Pravilnik o uvjetima i načinu obavljanja opremanja, prijenosa, prijevoza, kremiranja, pogreba i iskopavanja umrlih osoba te o uvjetima prostora i opreme pravnih i fizičkih osoba za obavljanje opremanja, prijenosa, prijevoza, kremiranja pogreba i iskopavanja umrlih osoba uskoro ide na javno savjetovanje, pa je dogovor da članovi Sekcije daju prijedloge i eventualne primjedbe na temelju  kojih će se Hrvatska obrtnička komora uključiti u javnu raspravu.

Osnivanje Sekcije pogrebnika HOK-a ima za cilj promicanje i zaštitu interesa struke, a čijim će se aktivnim djelovanjem nastojati unaprijediti poslovanje te riješiti prepreke na koje nailaze.

Izvor: www.hok.hr