Održan drugi trening u EU projektu za lokalne trenere u projektu „Spremni za prava potrošača“

Objavljeno: 29.05.2018

U Hrvatskoj obrtničkoj komori 21. i 22. svibnja održan je drugi nacionalni trening u sklopu europskog projekta Consumer Law Ready, odnosno „Spremni za prava potrošača“ koji se provodi jedinstveno u svim državama članicama EU uz potporu Europskog parlamenta i Europske komisije.

Hrvatska obrtnička komora nacionalni je partner u projektu, a njegovi glavni dionici su BEUC, UEAPME i Eurochambres. Cilj projekta je stvaranje baze vodećih nacionalnih i lokalnih trenera širom EU koji će biti osposobljeni za savjetovanje i daljnju edukaciju malih i srednjih poduzetnika iz prava potrošača na jedinstvenom europskom digitalnom tržištu.

Trening, koji je održala Suzana Kolesar, glavna nacionalna trenerica za Hrvatsku, ponovno je obuhvatio svih pet ključnih područja zaštite potrošača kroz pet edukativnih modula:

1. Marketing i zahtjevi za predugovorno informiranje

2. Pravo na povrat robe kod ugovora sklopljenih na daljinu ili izvan poslovnih prostorija

3. Prava potrošača i garancije kod robe s greškom

4. Nepoštena trgovačka praksa i nepoštene ugovorne odredbe

5. Alternativno (ARPS) i online (ORS) rješavanje sporova

Trening 2 mala

Na treningu je uspješno educirano 13 lokalnih trenera među kojima su bili predstavnici Hrvatske obrtničke komore i područnih obrtničkih komora (Dubrovačko-neretvanske, Ličko-senjske i Krapinsko-zagorske županije), Hrvatske gospodarske komore i Županijskih komora Split i Pula, Hrvatske udruge poslodavaca te Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Polaznici su u sklopu treninga raspravljali o najboljem načinu motiviranja MSP-ova za pohađanje treninga i prenošenja opsežne materije sadržane u edukativnim modulima. Zaključeno je kako bi treninge bilo dobro organizirati u dvije ili tri razine, ovisno o razini zainteresiranosti pojedinih MSP-ova, pri čemu se dio edukacije može provesti i online. MSP-ovi koji uspješno završe edukaciju steći će jedinstveni certifikat Consumer Law Ready i pravo isticanja znaka projekta, čime mogu potaknuti veće povjerenje potrošača i ojačati svoju konkurentnost.

Svi polaznici stekli su jedinstveni europski certifikat lokalnog trenera u programu Consumer Law Ready, čime će postati dijelom velike mreže od preko 500 europskih trenera za savjetovanje i edukaciju malih i srednjih poduzetnika iz prava potrošača širom Europske unije. Očekuje se da će lokalni treneri planirati održavanje daljnjih treninga tijekom rujna i listopada 2018. godine.

Više o projektu: http://consumerlawready.eu

 

IZVOR: www.hok.hr