Novo povećanje kvota za zapošljavanje stranaca

Objavljeno: 08.08.2018

Od 5. kolovoza 2018. godine na snazi je odluka o još jednom povećanju kvota za zapošljavanje stranaca i to osobito za djelatnost turizma i ugostiteljstva.

Vlada Republike Hrvatske nove je izmjene usvojila na sjednici održanoj prošlog tjedna, uvažavajući inicijativu poslovnog sektora (HOK-a, HGK i HUP-a), potaknutu sve većim problemima obrtnika i poduzetnika koji ne mogu pronaći odgovarajuće stručne radnike. Prva dopuna odluke o povećanju kvota donesena je u lipnju, a ovo je već druga izmjena.

Osim za turizam i ugostiteljstvo na koje se odnosi najveće povećanje, u odnosu na početnu odluku s kraja prošle godine, kvote su povećane i za sektor građevinarstva, brodogradnje, prometa, poljoprivrede i šumarstva te prehrambene industrije.

HOK podržava ovako brzu reakciju Vlade koja bi trebala barem privremeno ublažiti ozbiljan problem s nedostatkom stručnih radnika u obrtništvu i poduzetništvu.

Povećanje kvota HOK naime, smatra kratkoročnim rješenjem za ozbiljan problem koji s godinama raste, na što HOK kao institucija koja je najbolje upoznata s potrebama i problemima obrtništva, već niz godina ukazuje i taj svoj aktivni angažman će nastaviti i u budućnosti.

Najveće probleme s nedostatkom kvalificiranih radnika imaju sektori ugostiteljstva, građevinarstva i prometa kao i sektor trgovine, ali nažalost, problem se širi i na ostale djelatnosti. Sve su izraženije brojke koje ukazuju i na nedostatak majstora u preradi metala, obradi drveta, autostrukama te u raznim servisnim, instalaterskim i drugim uslužnim djelatnostima.

Stav je HOK-a da problem treba rješavati donošenjem i provedbom dugotrajnih mjera koje će omogućiti kvalitetne rezultate, na način da se iskoristi raspoloživi potencijal još uvijek velikog broja nezaposlenih u Hrvatskoj.

HOK predlaže i veće rasterećenje cijene rada smanjenjem doprinosa. Za dugoročnije rezultate, s jedne je strane potrebno više pažnje posvetiti strukovnom obrazovanju mladih za obrtnička zanimanja kako bi obrazovanje bilo u korelaciji s potrebama gospodarstva. S druge strane, treba mijenjati pristup sustavu zapošljavanja. Podržavamo fleksibilnije zapošljavanje stranih radnika shodno potrebama poslodavaca ako HZZ nije u mogućnosti unutar sustava, u razumnom roku, pronaći odgovarajuće domaće stručne radnike. Stroži uvjeti i obveze nezaposlenih koji su u sustavu HZZ-a zasigurno bi doprinijeli boljem usklađivanju odnosa ponude i potražnje za radnicima.
Činjenica jest da brojni nezaposleni koji imaju sposobnost raditi često odbijaju ponuđene poslove. Ta bi se situacija koja je za hrvatsko gospodarstvo veliki problem, bitno promijenila ukoliko bi isti bili suočeni s mogućnošću brisanja iz evidencije nezaposlenih, a posebno ukoliko bi odbijanje poslova moglo rezultirati i ukidanjem zdravstvenog osiguranja što je prijedlog o kojem bi, u svrhu kvalitetnijeg funkcioniranja sustava, također trebalo razmisliti.

HOK trajno ukazuje i na problem sive ekonomije i nelojalne konkurencije neregistriranih djelatnosti koje ugrožavaju legalno poslovanje onih koje svoje obveze uredno izvršavaju. Siva je ekonomija u velikoj mjeri povezana s formalnom nezaposlenošću koja je samo privid.

Vlada RH dosadašnjim je zakonima, odlukama i mjerama pokazala da shvaća probleme obrtnika i poduzetnika te je donijela niz mjera koje su potaknule pozitivne pomake.  Nadamo se da će i nadalje, u partnerstvu s HOK-om i drugim poslovnim organizacijama provoditi promjene u skladu sa zahtjevima i potrebama najmanjih gospodarstvenika, obrtnika.

IZVOR: www.hok.hr