HOK na 9. Međunarodnoj konferenciji o alternativnom rješavanju sporova ugostio brojne međunarodne stručnjake

Objavljeno: 26.10.2018

Hrvatska obrtnička komora devetu je godinu zaredom, 23. i 24. listopada organizirala Međunarodnu konferenciju o alternativnom rješavanju sporova.
Svečanom otvorenju konferencije prisustvovali su brojni ugledni gosti, predstavnici institucija i struke, a svečano ju je otvorio izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.  

U svom je uvodnom govoru ministar Bošnjaković naglasio da je alternativno rješavanje sporova prvenstveno jeftiniji i bitno brži postupak od onog koji ide na sud, a stranke koje su prethodno bile u prijeporu češće ostaju u dobrim odnosima, što im omogućava otvorenost za nastavak suradnje.

Konferencijom se u suradnji s Ministarstvom pravosuđa RH i Vijećem Europe, uz potporu Odbora za učinkovitost pravosuđa (CEPEJ) obilježio i Europski dan civilnog pravosuđa 2018, a održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te u suradnji s Ministarstvom pravosuđa RH koje je uz Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta RH bilo i pokrovitelj konferencije.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec izrazio je zadovoljstvo sve većim interesom struke i javnosti kako domaće tako i međunarodne za ovu konferenciju te je istaknuo da je platforma online rješavanja sporova jedna od najvećih tehnoloških blagodati. „Ona je posebno bitna za stranke koje su prostorno udaljene, a omogućuje im da jeftino, brzo i transparentno dođu do kompromisnog rješenja. Ako pravda kao ostvarivanje zakonom zajamčenih prava nije brza i financijski dostupna, ona ostaje lišena svojih osnovnih karakteristika – ona više nije pravda. I zato putem tijela notificiranih za alternativno rješavanje sporova  – Suda časti i Centra za mirenje u Hrvatskoj obrtničkoj komori želimo osigurati dostupnost, transparentnost, brzinu i efikasnost kako se poslovanje obrtnika ne bi opterećivalo dugim i iscrpljujućim sudskim procesima“, zaključio je.

Na početku konferencije pozdrav sudionicima uputili su i Damir Kontrec, predsjednik Suda časti i Centra za mirenje HOK-a, Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva te Ivana Soić, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta RH.

U radu konferencije, koja je jedina takva u regiji, i ove je godine sudjelovalo 150 sudionika iz Hrvatske te susjednih država i država EU, među kojima su gospodarstvenici, medijatori, suci, odvjetnici, predstavnici i zaposlenici tijela državne uprave i tijela lokalne i regionalne samouprave, predstavnici potrošača, komorskih suradničkih institucija, banaka, osiguravajućih društava i drugi.

Neki od poznatih međunarodnih stručnjaka koji su se odazvali sudjelovanju na konferenciji su Paul Embleyiz SAD-a, Agathe Girard-Camilleri iz Francuske, Luc Hendrickx i Christoph Decker iz Bruxellesa, iz Poljske Ewelina Wetrys, iz Irske se Skype vezom javio Brian Hutchinson, a iz Velike Britanije se jedan od stručnjaka, James Walker javio Skype vezom, dok je Graham Ross održao čak dva predavanja.

Konferencija je u skladu sa suvremenim trendovima naglasak stavila na temu digitalizacije ugospodarstvu, upravi i pravosuđu,ajedna od široj javnosti najzanimljivijih tema o kojoj se na konferenciji govorilo bila je  „Potrošačko pravo u digitalnom dobu“.

Partneri konferencije koja se održala u prostoru Hrvatske obrtničke komore bili su  EFFECTUS studij financije i pravo – visoko učilište čiji je predstavnik dao prikaz načina edukacije o alternativnom rješavanju sporova u obrazovnom sustavu i Visoko učilište ALGEBRA koje je predstavilo novi projekt „Google digitalna garaža“.

izvor: www.hok.hr