Cilj mirovinske reforme predstavljen članovima Upravnog odbora HOK-a

Objavljeno: 31.10.2018

Na poziv i zamolbu predsjednika Hrvatske obrtničke komore Dragutina Ranogajca, ministar Pavić predstavio članovima Upravnog odbora HOK-a paket mjera reforme mirovinskoga sustava

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić danas je s najbližim je suradnicima, državnom tajnicom Majdom Burić, pomoćnicom Melitom Čičak, ravnateljicom Središnjeg registra osiguranika Iskrom Primorac i drugima, pobliže objasnio paket mirovinskih zakona i cjelovitu mirovinsku reformu koja zadire u srž mirovinskog sustava.

Ministar je na početku članovima Upravnog odbora HOK-a ukratko predstavio osnovne karakteristike mirovinskog sustava te razloge zbog kojih je nužno uvesti mjere koje će sustav učiniti održivim. S obzirom da je svijest o važnosti mirovinskog osiguravajućeg društva relativno niska, pozvao je na posebnu pažnju pri sklapanju ugovora s istim. Pavić je potom istaknuo III. mirovinski stup kao najpovoljniju štednju na tržištu danas, a jedna od mjera poticanja građana da štede u tom stupu je ukidanje ulazne naknade od 1200 HRK.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec postavio je prisutnima niz pitanja iz nadležnosti ministarstva i Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje i ukazao na nepravednosti s kojim se susreću obrtnici poslodavci u odnosu na vlastite djelatnike pri korištenju prava. Predsjednik, Istaknuo je da je krajnji cilj zaštita prava i unaprjeđenje poslovanja obrtnika, osobito zato što mirovinski sustav ovisi o gospodarskom razvoju.

Također je ukazao i na nejasnoće s još uvijek nedefiniranim načinom za sklapanje ugovora o radu s učenicima, kako je predloženo uvođenjem eksperimentalnog sustava dualnog obrazovanja u strukovna zanimanja. Naglasio je da je posebno važno obratiti pažnju na mirovinsko-pravni status učenika da se ne bi poslodavce odbilo od uzimanja učenika na praksu, ali i kako bi se zaštitili učenici koji će radi mogućeg stupanja u radni odnos pri budućem korištenju mirovinskih prava biti oštećeni. Procijenio je mogućnost da će roditelji učenika upisanih u eksperimentalni sustav dualnog obrazovanja to osjetiti već u bliskoj budućnosti, s obzirom na nemogućnost korištenja porezne olakšice za uzdržavanog člana obitelji, ako bi učenik stupio u radni odnos.  U raspravu s nizom pitanja uključio se veliki broj članova i članica Upravnog odbora.

Zaključeno je da bi u svrhu podizanja svijesti o nužnosti promjena u sustavu bilo potrebno organizirati sastanke na regionalnoj razini kako bi se veći dio obrtnika informirao o pravima koja im pripadaju i najboljim rješenjima za rješavanje ovog važnog pitanja.

Izvor: www.hok.hr